Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πύλη του Δουκικού Ανακτόρου μέσα σε μαγαζί!

Το Δουκικό ανάκτορο του Ηρακλείου ήταν ένα μεγαλοπρεπές κτίριο, το οποίο βρισκόταν στα Λιοντάρια. Το Δουκικό Ανάκτορο ήταν διώροφο, με ισόγειες στοές και την κύρια όψη του να "βλέπει" τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Το Δουκικό Ανάκτορο ήταν ένα υπέροχο κτίσμα, το οποίο αποτελούσε την κατοικία του εκάστοτε δούκα της Κρήτης. Εγκαινιάστηκε με επισημότητα το 1628, μετά την κατασκευή του μεγάλου υδραγωγείου από τον Προβλεπτή Φραγκίσκο Μοροζίνη. Εντός του προβλεπόταν να γίνονται επίσης συνεδριάσεις δικαστηρίων.

Μετά την άλωση του Χάνδακα το ανάκτορο περιήλθε στη δικαιοδοσία του αρχηγού του Σώματος των γενιτσάρων. Το 1763 ο Αχμέτ Κιαμήλ Πασάς έκτισε 16 μαγαζάκια (παράγκες) μπροστά από το Δουκικό Ανάκτορο που έγιναν βακουφικά και περιορίστηκε ο χώρος της πλατείας.

Το 1815 το Ανάκτορο είναι ήδη ερείπιο, πιθανότατα από το φοβερό σεισμό της 5ης Δεκεμβρίου 1810 που γκρέμισε τα 2/3 της πόλης, ενώ η οριστική καταστροφή του φαίνεται να επήλθε με το σεισμό του 1856. Το 1923 με τη συνθήκη της Λωζάνης και την ανταλλαγή των πληθυσμών, τα μουσουλμανικά κτίσματα πουλήθηκαν ως ανταλλάξιμα σε ιδιώτες από την Εθνική Τράπεζα και κάπως έτσι βρέθηκε η αυθεντική, κύρια πύλη του Δουκικού Ανακτόρου του Ηρακλείου σήμερα μέσα σε κατάστημα αθλητικών ειδών στα Λιοντάρια!

Την Πύλη του Δουκικού Ανακτόρου του Ηρακλείου τη θυμηθήκαμε πρόσφατα, κατά την παρουσίαση της δυναμικής εφαρμογής του Δήμου Ηρακλείου, μέσω της οποίας μπορούμε να περιηγηθούμε εικονικά στο ενετικό Ηράκλειο. Η αρχαιολόγος Λιάνα Σταρίδα μας έδωσε μια σημαντική πληροφορία.

Σκεφτόμαστε γιατί η Πύλη να είναι εντοιχισμένη, μέσα στο κατάστημα και όχι στην είσοδό του. Πως "βγήκαν" τα σημερινά κτίρια έξω από το Ανάκτορο; Σύμφωνα με την κ. Σταρίδα, οι Οθωμανοί επέκτειναν τα μαγαζιά τους μπροστά από το ανάκτορο, κατά τα ανατολίτικα πρότυπα, προς την πλατεία και σιγά - σιγά τα έκλεισαν!

Το καλό είναι πως μπορεί ο κάθε πολίτης να δει την πύλη του δουκικού ανακτόρου του Ηρακλείου, απλώς επισκεπτόμενος το κατάστημα, σε αντίθεση με άλλα ανταλλάξιμα που παραμένουν αθέτα για το κοινό...

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης - Image Photo Services