Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φτιάχνουμε κάστανα στιφάδο;

Τα κάστανα στιφάδο είναι ένα πιάτο που συναντάμε στα ορεινά του Νομού Χανίων. Πρόκειται για μια συνταγή, ιδανική για όλες εκείνες τις ημέρες που θέλουμε να φάμε κάτι χορταστικό, αλλά έχουμε μπουχτίσει από το κρέας.  

Τα κάστανα στιφάδο είναι ιδανική περίπτωση: Ένα πιάτο γλυκό, ασυνήθιστο και χορταστικό. Όχι ιδιαίτερα ακριβό ή απαιτητικό, με υλικά εύκολα που πιθανότατα θα έχουμε στο σπίτι, όποια στιγμή του χειμώνα κι αν αποφασίσουμε να το δοκιμάσουμε...

Ας δούμε, όμως, ποια είναι τα υλικά αυτά με τη σειρά που τα χρησιμοποιούμε:

* Μια φλιτζάνα λάδι
* Ένα κρεμμύδι μεγάλο
* Αλάτι
* Μισό κιλό πατάτες (μικρές στρογγυλές θα βοηθούσαν στην εμφάνιση του πιάτου)
* Βραστό νερό
* 50 ml κρασί κόκκινο
* 2 φύλλα δάφνη
* 1 ξυλαράκι κανέλλα
* Μια κουταλιά του γλυκού καρφάκια γαρίφαλα
* Μισή κουταλιά του γλυκού κόκκους μαύρου πιπεριού
* 3-4 ντομάτες ώριμες, περασμένες από τον τρίφτη
* Μισό κιλό κρεμμυδάκια μικρά (κοκκάρι)
* Μισό κιλό κάστανα
* Λίγο ντοματοπολτό

Εκτέλεση: Κόβουμε τετραγωνάκια το μεγάλο κρεμμύδι και το ρίχνουμε με το λάδι μας σε μεγάλο βαθύ τσικάλι. Αλατίζουμε το κρεμμύδι για να μαραθεί και το ανακατεύουμε μέχρι να ξανθίσει. Ρίχνουμε μέσα τις πατατούλες και τα μπαχαρικά και τα τσιγαρίζουμε ελαφρώς όλα μαζί για λίγο ακόμα.
Σβήνουμε με κρασί και τα αφήνουμε 5 λεπτά να βράσουν. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τις τριμμένες ντομάτες και τον ντοματοπολτό. Προθέτουμε βραστό νερό, τόσο ώστε το φαγάκι μας να «σκεπάζεται». Στο τέλος και αφού μείνει σχεδόν μόνο με το λάδι του, προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και το ντοματοπολτό. Το ψήνουμε λίγα λεπτά ακόμα και το φαγάκι μας είναι έτοιμο!

Tips:
* Επειδή τα καθαρίσματα είναι λίγο βαρετά, τα κρεμμυδάκια και τα κάστανα μπορούμε να τα έχουμε καθαρίσει από βραδύς (ίσως την ώρα της βεγγέρας ή της τηλεόρασης), οπότε έχουμε βγάλει τη μισή δουλειά από πάνω μας.
* Τα κάστανα καθαρίζονται ευκολότερα αν τα έχουμε προβράσει. Υπάρχουν και καθαρισμένα έτοιμα σε κάποια σούπερ-μάρκετ, όμως δεν έχουν την ίδια γλυκύτητα στη γεύση.

www.voltarakia.gr