Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Εχετε ένα ευρώ"; Να που αλλού πήγαιναν τα χρήματα!

Σαν σήμερα πριν από 10 χρόνια έφυγε μια καλοκάγαθη φυσιογνωμία του κέντρου του Ηρακλείου, ο Αβραμάκης Μυστίλογλου. Πρόκειται για το γνωστό γεράκο που ζητούσε ελεημοσύνη από τους διαβάτες με τη χαρακτηριστική φράση, "έχετε ένα ευρώ";

Ο Αβραμάκης Μυστίλογλου πέθανε στις 11 Ιανουαρίου 2008 (ναι, πέρασαν κιόλας δέκα χρόνια από το 2008!) όμως εμείς μόλις πρόσφατα μάθαμε τι γίνονταν τα χρήματα που συγκέντρωνε από τις ελεημοσύνες. Ο άνθρωπος τα διέθετε για... αγαθοεργίες!

Την αποκάλυψη που άφησε το Ηράκλειο άφωνο έκανε ο αξιοσέβαστος κ. Νίκος Φλεμετάκης, ο οποίος κλήθηκε κάποια στιγμή από την κοινωνική λειτουργό του γηροκομείου Ηρακλείου (εκεί ζούσε ο Αβραμάκης) για υπόθεσή του. Για την ακρίβεια τον καλούσε στο γηροκομείο για υπόθεση του Συλλόγου Υποτροφιών και Βραβεύσεων του Ροταριανού Ομίλου Ηρακλείου, στον οποίο ήταν πρόεδρος.

Με έκπληξη ο κ. Φλεμετάκης διαπίσωσε πως ο Αβραάμ Μυστίλογλου προσέφερε ένα χρηματικό ποσό για τους οικονομικά αδύναμους φοιτητές του Ηρακλείου και μάλιστα δεν ήθελε να αναφερθεί το όνομά του ως χορηγού!

Χαρτζιλίκωνε φτωχά παιδιά!

Αυτή, όμως, δεν ήταν η μόνη αγαθοεργία του πιο γνωστού ζητιάνου του Ηρακλείου. Όπως αποκάλυψε ο κ. Φλεμετάκης, με αφορμή τα δέκα χρόνια από το θάνατό του, ο Αβραάμ Μυστίλογλου, έδινε χαρτζιλίκι σε φτωχά παιδιά. Μια χαρακτηριστική σκηνή που περιέγραψε ο κ. Φλεμετάκης είναι να επιστρέφει ο Αβραμάκης με το λεωφορείο από το κέντρο του Ηρακλείου, στο γηροκομείο, όπου διέμενε: Κατέβαινε τα σκαλιά του λεωφορείου, τον περιστοίχιζαν τα παιδιά της γειτονιάς, εκείνος τους χάιδευε το κεφάλι και ρωτούσε:

- Πως σε λένε εσένα αγόρι μου;
- Γιαννάκη.
- Γιαννάκη είσαι καλό παιδί φέτος να σου φέρει δώρο ο Άι Βασίλης;
- Δε θα μου φέρει κύριε, γιατί ο μπαμπάς μου δεν έχει δουλειά.
- Μη στεναχωριέσαι Γιαννάκη, πάρε αυτά (του έδινε χρήματα) και αγόρασε κάτι απ' τον Άι Βασίλη.

Πραματευτής που τραγουδούσε άριες!

Ο Αβραάμ Μυστίλογλου καταγόταν από πλούσια Μικρασιατική οικογένεια που έφτασε στην Ελλάδα πριν από την καταστροφή. Στην οικογένειά του άνηκε μεταξύ άλλων το "Παγοποιείον" στον Άγιο Τίτο. Εμείς αυτά δεν τα προλάβαμε, τα μάθαμε από παλιότερους. Εμείς γνωρίσαμε τον Αβραμάκη ως πραματευτή, που έφτανε και εκτός Ηρακλείου για να πουλήσει την πραμάτεια του. Καθώς μεγάλωσε στην εποχή των βαλς, του ταγκό και των καντάδων, του άρεσε η μουσική και συνήθιζε να τραγουδά άριες στους διαβάτες από τους οποίους ζητούσε ελεημοσύνη. Την ελεημοσύνη που, όπως αποδείχτηκε, δε χρησιμοποιούσε για τον εαυτό του, αλλά για να κάνει αγαθοεργίες!

Αν θέλετε να θυμηθείτε την ιστορία με τις υποτροφίες, όπως μας τη διηγείται ο κ. Φλεμετάκης κάντε κλικ στο σύνδεσμο που ακολουθεί: http://www.voltarakia.gr/mas-endiaferei/item/2061-exete-ena-evro-na-pou-pigainan-ta-xrimata

www.voltarakia.gr