Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ψάχνουν ανάδοχες οικογένειες

Η «Κιβωτός του Κόσμου» ψάχνει ανάδοχες οικογένειες! «Αναδοχή» σημαίνει να βοηθάς ένα παιδί να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει, να φροντίζεις για τις ανάγκες του, όταν οι γονείς του αδυνατούν να αναλάβουν τις γονικές τους υποχρεώσεις ή έχουν πεθάνει. Άρα, ανάδοχοι γονείς είναι άτομα τα οποία προσφέρουν ένα ζεστό και ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον, όπου παρέχεται φροντίδα σε παιδιά άλλων γονιών, για ένα χρονικό διάστημα, έναντι χρηματικής αμοιβής. Μπορεί αυτό να διαρκέσει μερικές μέρες, μήνες ή και για χρόνια.

Οι ανάδοχοι γονείς μπορεί να είναι ζευγάρια ή μεμονωμένα πρόσωπα, να έχουν ή να μην έχουν παιδιά... Όμως, δεν μπορούν να γίνουν όλοι οι ενήλικες ανάδοχοι γονείς. Χρειάζεται κάποιος να είναι πολύ ξεχωριστό άτομο για να αναλάβει αυτό το δύσκολο έργο. Χρειάζονται ιδιότητες όπως υπομονή, σταθερότητα και πολλή αγάπη.

Η «Κιβωτός του Κόσμου» αναζητά ως συνεργάτες οικογένειες που αποτελούνται από συζύγους ή μεμονωμένα άτομα, οι οποίες επιθυμούν να αναλάβουν τη φροντίδα και την ανατροφή ενός παιδιού προσχολικής ή σχολικής ηλικίας. Ενημέρωση για το πρόγραμμα αναδοχής πραγματοποιείται την πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα, 4.00-5.00 μ.μ, στις εγκαταστάσεις της «Κιβωτού του Κόσμου» στον Κολωνό, οδός Ζηνοδώρου 3 και Καλλικλέους.

Σε άνοδο η αναδοχή στην Κρήτη

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν την πρόθεση συμμετοχής τους στην ενημεpωτική συνάντηση στα τηλέφωνα 210-5141935 και 210-5141953. Για τους ενδιαφερόμενους που ζουν εκτός Αττικής το πρόγραμμα αναδχής γίνεται σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες των Περιφερειών. Αξίζει να σημειωθεί πως στην Κρήτη ο αριθμός των ανάδοχων οικογενειών, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε άνοδο.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν αποτελεί πρόγραμμα υιοθεσίας, αλλά πρόγραμμα μέσω του οποίου η ανάδοχη οικογένεια αναλαμβάνει την πραγματική φροντίδα ενός παιδιού είτε μόνιμα, είτε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, χωρίς να διακόπτονται οι έννομες σχέσεις του παιδιού με τη φυσική του οικογένεια. Στην πράξη, ωστόσο, τα περισσότερα παιδιά παραμένουν στις ανάδοχες οικογένειες και μετά την ενηλικίωση τους...

Η ηλικία των παιδιών που τοποθετούνται σε αναδοχή ποικίλει από τη νηπιακή μέχρι την πρώτη παιδική ηλικία. Πρόκειται για παιδιά:

* Που οι γονείς τους προσωρινά αδυνατούν να τα φροντίσουν, αλλά προγραμματίζουν να τα ξαναπάρουν κοντά τους.
* Παιδιά με ειδικές ανάγκες και προβλήματα που στερούνται την οικογένεια.
* Παιδιά που για σοβαρούς λόγους δεν μπορούν να μείνουν κοντά στους φυσικούς γονείς τους και τα οποία ενδεχομένως θα μεγαλώσουν σε ανάδοχες οικογένειες με παράλληλη επικοινωνία με τους φυσικούς γονείς.

Κάλυψη εξόδων του παιδιού...

Το να προσφέρει κάποιος φροντίδα σε ένα παιδί αυτό εξυπακούει σίγουρα αρκετά έξοδα, γι αυτό και υπάρχουν διάφορα ωφελήματα που καλύπτουν τις ανάγκες του παιδιού. Στους ανάδοχους γονείς καταβάλλονται μηνιαία τροφεία, τα οποία καλύπτουν διαμονή, ένδυση, υπόδηση, διατροφή, φροντίδα καθώς και άλλα έκτακτα χορηγήματα για ανάγκες όπως π.χ. φροντιστήρια.

Αναδοχή, μια πράξη αγάπης

Αναδοχής είναι:

* Να αναλάβετε στην οικογένεια σας τη φροντίδα και ανατροφή ενός παιδιού που οι γονείς του δεν μπορούν να το φροντίσουν.
* Να προσφέρετε την αγκαλιά σας, την αγάπη σας, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της οικογένεια σας σε ένα παιδί που το έχει στερηθεί.
* Να έχετε κατανόηση και να βοηθήσετε ένα παιδί στα προβλήματα και τις δυσκολίες του για να εξελιχθεί σε ένα υγιές συναισθηματικά και κοινωνικά άτομο.
* Να εξηγήσετε στο παιδί τους λόγους που δε ζει με τους φυσικούς του γονείς, να το στηρίξετε συναισθηματικά και να το βοηθήσετε να αναπτύξει υγιή και ολοκληρωμένη ταυτότητα.
* Να διευκολύνετε την επικοινωνία του παιδιού με τη φυσική του οικογένεια.

www.voltarakia.gr