Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η γιορτή που προβλέπει... τον καιρό!

Η εορτή της Υπαπαντής, γιορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου και αποτελεί μια από τις 12 σημαντικότερες γιορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Γιορτάζεται η Παναγία, σε ανάμνηση της έλευσης του μικρού Χριστού από τους γονείς του στο Ναό των Ιεροσολύμων και της υποδοχής του από τον πρεσβευτή ιερέα Συμεών, μαζί με την ανάμνηση του γεγονότος του καθαρισμού της Παναγίας από τη λοχεία (σαραντισμός).

Την ημέρα αυτή, σε πολλές περιοχές της Κρήτης, οι έγκυες γυναίκες και οι μητέρες των μικρών παιδιών κάνουν τάματα, τα οποία κρεμούν στην εικόνα της Υπαπαντής. Τα παλιά τα χρόνια η μέρα αυτή ήταν αργία. Την ημέρα της Παναγίας της Παπαντής αργούσαν οι μυλωνάδες της Κρήτης. Τιμούσαν την Παναγία τη Μυλιαργούσα, που την είχαν για προστάτιδά τους.

Καιρικές... προβλέψεις!

Την αργία τηρούσαν και οι αγρότες για να μην πέσει χαλάζι και καταστρέψει τη βλάστηση. Χαρακτηριστικές και οι μετεωρολογικού περιεχομένου παροιμίες της ημέρας: «Καλοκαιρία της Παπαντής, μαρτιάτικος χειμώνας» και «Ο,τι καιρό κάνει της Παπαντής, θα τον κάμει σαράντα μέρες». "Παπαντή καλοβρεμένη κι η κοφίνα γεμισμένη. Καλοκαιριά της Παπαντής, μαρτιάτικος χειμώνας".

Γιορτή των ξυλουργών

Παλιά στο Ηράκλειο την ημέρα της Υπαπαντής γινόταν μεγάλη γιορτή, στην οποία συμμετείχαν υποχρεωτικά οι ξυλουργοί. Πήγαιναν σύσσωμοι στην εκκλησία με τη σημαία της συντεχνίας τους. Κάθε χρόνο ένας από αυτούς έπαιρνε την εικόνα της Υπαπαντής στο σπίτι του για προστασία, γεγονός που εορταζόταν με την εκ μέρους του παράθεση πλουσιοπάροχου γεύματος.

«Μικρός» Άγιος Μηνάς

Δεν είναι γνωστό σε όλους, όμως, ο «Μικρός» Ναός του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο, δεν είναι μόνο του Αγίου Μηνά: Είναι και της Παντάνασσας (Υπαπαντής). Ο ναός έχει δύο κλίτη καμαροσκέπαστα, το βόρειο είναι αφιερωμένο στην Παναγία την Παντάνασσα (Υπαπαντή) και το νότιο στον Άγιο Μηνά. Η εικόνα της Υπαπαντής στο τέμπλο έχει φιλοτεχνηθεί από το σπουδαίο μεταβυζαντινό ζωγράφο Γεώργιο Καστροφύλακα».

www.voltarakia.gr