Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θεοφάνια στο Ηράκλειο: Το περσινό ευτράπελο και η φετινή αλλαγή

Για πρώτη φορά μετά από πολλά πολλά χρόνια αλλάζει το σημείο ρίψης του σταυρού την ημέρα των Θεοφανείων στο λιμάνι του Ηρακλείου. Λόγω εκτέλεσης τεχνικού έργου, στο χώρο που γινόταν μέχρι σήμερα (και φαίνεται στη φωτογραφία), αποφασίστηκε η τελετή για τον καθαγιασμό των υδάτων να πραγματοποιηθεί στην βορειοανατολική πλευρά της προβλήτας μικρού Κούλε (μπροστά από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου).

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου για την τελετή που θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί. Νωρίτερα, το Σάββατο, ανήμερα των Θεοφανίων στις 7.15 το πρωί θα ψαλεί ο Όρθρος της εορτής, η πανηγυρική Θεία Λειτουργία του Ιερού Χρυσοστόμου και ο Μέγας Αγιασμός, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά.

Το περυσινό ευτράπελο

Όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι ο καιρός την ημέρα των Φώτων στην Κρήτη θα είναι καλός. Σε αντίθεση με πέρυσι, που επικρατούσε μεγάλη κακοκαιρία, με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η τελετή του Αγιασμού στο λιμάνι του Ηρακλείου. Η ματαίωση αυτή οδήγησε σε ένα ευτράπελο από τα λίγα:

Αρκετά Ελληνικά site έκαναν αναρτήσεις εντελώς φανταστικές, σύμφωνα με τις οποίες, ο αγιασμός στο Ηράκλειο το 2017 όχι μόνο είχε γίνει, αλλά και μάλιστα είχε βουτήξει ένας σκύλος για να πιάσει το σταυρό! Λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά: Ο συγκεκριμένος σκύλος ήταν ο Στράτος, ο οποίος είχε πεθάνει μερικούς μήνες πριν, αλλά αναστήθηκε στο βωμό των κλικ!

Αν θέλετε να διαβάσετε λεπτομέρειες για το ευτράπελο αυτό, αλλά και για την ιστορία του σκύλου - σύμβολο του Ηρακλείου, που είχε όντως μια χρονιά βουτήξει στη θάλασσα για να πιάσει στο σταυρό, "πατήστε" πάνω στο σύνδεσμο που ακολουθεί: http://www.voltarakia.gr/mas-endiaferei/item/300-apistefto-anestisan-to-strato

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης – Image Photo Services