Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η κοκάλινη σβούρα που μας μυούσε στο τζόγο!

Πριν από 30 - 40 χρόνια τις Πρωτοχρονιές παίζαμε "Πάρτα όλα". Την απαραίτητη κοκάλινη σβούρα, η οποία ήταν και ο μοναδικός εξοπλισμός του παιχνιδιού την αγοράζαμε από τα μπακάλικα της γειτονιάς με τα χρήματα που είχαμε συγκεντρώσει από τα κάλαντα.

Για την ακρίβεια "πάρτα όλα" δεν παίζαμε μόνο την Πρωτοχρονιά. Παίζαμε και άλλες περιόδους του χρόνου. Απλά τις υπόλοιπες περιόδους του έτους παίζαμε με... φασόλια, ενώ την Πρωτοχρονιά παίζαμε με λεφτά (το χαρτζιλίκι από τα κάλαντα), την ώρα που οι γονείς μας έπαιζαν χαρτιά!

Η κοκάλινη σβούρα του "πάρτα όλα" ήταν το παιχνίδι που μας μυούσε στο τζόγο από μικρά, αλλά για κάποιον περίεργο λόγο, τότε αυτό δεν απασχολούσε τους μεγάλους. Σε αντίθεση με το σήμερα που τα πάντα υπεραναλύονται, τότε κανείς δεν ασχολιόταν με τις πιθανές επιπτώσεις του "πάρτα όλα" στον ψυχισμό μας.

Αποτέλεσμα; Η εγκεκριμένη χρήση του από τους γονείς, που συχνά έπαιζαν μαζί μας, έκανε το παιχνίδι "μαμαδίστικο", από εκείνα που δεν προσφέρουν μεγάλη συγκίνηση στα παιδιά! Κάπως έτσι, η γνωστή κοκάλινη σβούρα των παιδικών μας χρόνων, δεν έγινε ποτέ η συνήθεια που έγινε μανία...

Πως παιζόταν το παιχνίδι

Οι παίκτες κάθονταν κυκλικά. Συμφωνούσαν από ένα ποσό που έβαζε ο καθένας στη μέση "για να έχει λεφτά η μπάνγκα". Ο πρώτος παίχτης στριφογύριζε την σβούρα και περίμενε να πέσει, ώστε να διαβάσει την εντολή τής πάνω πλευράς και να πράξει αναλόγως. Ακολουθεί ο δεύτερος, ο τρίτος παίκτης κ.ο.κ.

Τα αποτελέσματα που μπορούσαν να έρθουν ήταν τα εξής:
- Πάρε ένα, οπότε και έπαιρνε μια δραχμή από την μπάνγκα.
- Πάρε δύο, οπότε και έπαιρνε δύο δραχμές.
- Πάρτα όλα, οπότε και έπαιρνε όσα χρήματα είχε η μπάνγκα. Τότε οιπαίκτες ξανα-έβαζαν όλοι από ένα ποσό στη μέση.
- Βάλε ένα, οπότε και έβαζε μια δραχμή στην μπάνγκα.
- Βάλε δύο, οπότε και έβαζε δύο δραχμές.
- Βάλτε όλοι, οπότε και έβαζαν όλοι από μια δραχμή στη μπάνγκα...

Το παιγνίδι έλκει την καταγωγή του από την αρχαία Ρώμη και από εκεί διαδόθηκε στην Ευρώπη. Υπάρχουν αναφορές ότι παιζόταν στην Αγγλία τον 18ο αιώνα. Ένα είδος «πάρτα όλα» με την ονομασία ντρέιντελ (dreidel) παίζεται από τους Εβραίους κατά την εορτή της Χανουκά, ενώ με την ονομασία perinola το συναντάμε στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

www.voltarakia.gr

Σημείωση: Αν σας αρέσουν τα "τυχερά" νέα, ελάτε στην παρέα μας. Αν δεν έχετε ήδη κάνει, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook ή ακολουθήστε μας στο instagram κι εμείς θα σας ακολουθήσουμε πίσω.