Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιορτάζουν και κερνούν μπακαλιάρο!

Τον προστάτη της Άγιο Νικόλαο γιορτάζει την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου η Τύλισος. 

Τα τελευταία δέκα χρόνια, την παραμονή της γιορτής, στις 5 Δεκεμβρίου, μετά τον Εσπερινό, διοργανώνουν ένα μεγάλο τραπέζι με μπακαλιάρο, προκειμένου να τιμήσουν οι Τυλισανοί το παρατσούκλι "μπακαλιάροι" που τους έχει αποδοθεί από τα γύρω χωριά!

Κατά τις 6:30 το απόγευμα που ολοκληρώνεται η Ιερή Ακολουθία, ο κόσμος παραμένει στον προαύλιο χώρο του ναού του Αγίου Νικολάου. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού έχει φροντίσει να υπάρχει τηγανιτός μπακαλιάρος για όλους, αλλά όχι μόνο αυτός!

Πλούσια εδέσματα (μεταξύ των οποίων σκορδαλιά), εκλεκτό κρασί και καλή κρητική μουσική συμπληρώνουν την εκδήλωση που θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου στην Τύλισο!

Ανήμερα της γιορτής, την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, στις 7 το πρωί, θα ψαλεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Αρχιμανδρίτη Χρυσοστόμου Νικάκη, ενώ θα ακολουθήσει η λιτάνευση της σεπτής εικόνας του Αγίου στους δρόμους της Τυλίσου.

Γιατί έβγαλαν "μπακαλιάρους" τους Τυλισανούς;

Στους καιρούς της φτώχειας, ο κόσμος σκαρφιζόνταν διάφορα για να θρέψει τα παιδιά του. Στην Τύλισο είχαν σκεφτεί να μαζεύουν αχινοπόδια, τα οποία μετέφεραν με τα γαϊδουράκια στο Ηράκλειο (στη "χώρα") και τα πουλούσαν. Οι κάτοικοι της πόλης τα αγόραζαν ως καύσιμη ύλη, για να καθαρίσουν τις καμινάδες από τα τζάκια τους, για να φτιάξουν παρασύρες κ.α.

Με τα όσα χρήματα κέρδιζαν προμηθεύονταν μπακαλιάρο, το "φτυάρι" της εποχής, όπως έλεγαν το κομμάτι που αγόραζαν προκειμένου να προσφέρουν στις οικογένειες τους μία θρεπτική τροφή. Επειδή η διαδικασία γινόταν συστηματικά από τους Τυλισανούς τα γειτονικά χωριά τους έδωσαν το παρατσούκλι «μπακαλιάροι».

www.voltarakia.gr