Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φτιάχνουμε τηγανίτες για να μη μας τρυπήσουν τα τηγάνια!

30 Νοεμβρίου, σήμερα, του Αγίου Αντρέα, του «Τρυποτηγανά» ή "Τρυποτηγανίτη", και το έθιμο προστάζει τις νοικοκυρές να τηγανίσουν λουκουμάδες και τηγανίτες, αλλιώς η τιμωρία τους θα είναι φοβερή: Ο Άγιος θα τους τρυπήσει τα τηγάνια!

Και μπορεί τις εποχές της αφθονίας μια τέτοια τιμωρία να μη συνιστά σοβαρή απειλή (γεμάτα τηγάνια είναι τα μαγαζιά), όμως ας μην ξεχνάμε πως όταν καθιερώθηκε το έθιμο, τα μαγειρικά σκεύη αποτελούσαν... περιουσιακά στοιχεία!

Περιουσιακά στοιχεία, τότε, βέβαια, αποτελούσαν και τρόφιμα, όπως το σιτάρι με το οποίο γινόταν το αλεύρι και ακολούθως το ψωμί. Το ζυμάρι των λουκουμάδων του Αγίου Αντρέα εθεωρείτο ιερό, γι’ αυτό και οι άνθρωποι συνήθιζαν να βουτούν το δάχτυλό τους στο χυλό και να σχηματίζουν με αυτό ένα σταυρό στο αμπάρι με το σιτάρι της χρονιάς. Πίστευαν πως έτσι, το αμπάρι του σπιτιού θα έμενε πάντοτε γεμάτο.

Ακόμα ένα παράπλευρο έθιμο είναι ότι οι τηγανίτες του Αγίου Ανδρέα έπρεπε να τηγανιστούν με φρέσκο λάδι, το πρώτο της χρονιάς, ώστε να είναι καλοφάγωτο!

Εκτός από "Τρυποτηγανάς", ο Άγιος Ανδρέας είναι ο προάγγελος του χειμώνα που ακολουθεί, καθώς "αντρειεύει", δυναμώνει δηλαδή το κρύο. Και δεν αντρειεύει μονάχα το κρύο, αλλά και τα σπαρτά κι όλα τα ζωντανά. Για αυτό κι οι αγρότες συνήθιζαν και τούτη τη μέρα να ετοιμάζουν «πολυσπόρια» για να τα διαβάσει ο παπάς και «να πάει καλά η χρονιά με πλούσια μπερεκέτια». Αλλού πάλι, από την παραμονή της εορτής του και για τρεις συνεχόμενες βραδιές, οι νοικοκυρές έριχναν στα κεραμίδια του σπιτιού βρασμένο στάρι και καλαμπόκι, λέγοντας «Αντρά, Αντρά ν'αντρώσ'ν τα στάρια και τα καλαμπόκια μας».

Κερνούν λουκουμάδες στην Επισκοπή!

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Επισκοπής και ο Σύλλογος Γυναικών Εργανη... τιμώντας την εορτή του Αγίου Ανδρέα διοργανώνουν μια βραδυά γεμάτη γλύκα και πολλά χαμόγελα...

Μα περιμένουν την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου και ώρα 19.00 στην Πλατεία του Αγίου Μηνά στην Επισκοπή για να μας κεράσουν λουκουμάδες και να μας φιλοξενήσουν όπως μόνο οι ίδιες ξέρουν. Η εκδήλωση είναι προσφορά των Συλλόγων και χορηγών δωρεάν προς όλους...

Σπιτικοί λουκουμάδες για όλους στο Αβδού!

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αβδού τιμώντας την εορτή του Αγίου Ανδρέα του Τρυποτηγανά μας καλεί την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017 στις 6.00 μ.μ. στην ανακαινισμένη αίθουσα του συλλόγου στην πλατεία του χωριού για σπιτικούς λουκουμάδες!

www.voltarakia.gr