Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι άνθρωποι που διαβαζουν... για τους άλλους!

Υπάρχει και στο Ηράκλειο μια οργάνωση που ονομάζεται "Διαβάζω για τους άλλους". Η οργάνωση αυτή στηρίζεται σε εθελοντές που διαβάζουν παραμύθια, λογοτεχνικά βιβλία, ποίηση και όχι μόνο για ανθρώπους που δε μπορούν να το πράξουν μόνοι τους. Αυτοί είναι άνθρωποι με προβλήματα όρασης, μη βλέποντες, άνθρωποι που αδυνατούν να κρατήσουν βιβλίο στα χέρια τους, ηλικιωμένοι σε γηροκομεία, παιδάκια σε ιδρύματα ή αναλφάβητοι φυλακισμένοι.

Το εθελοντικό του έργο του Δικτύου «Διαβάζω για τους άλλους» επεκτείνεται:

* Μετά από πρόσκληση του Διευθυντή της Ογκολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, κ. Δ. Μαυρουδή, εκπαιδευμένοι εθελοντές της Ομάδας Ηλικιωμένων του Δικτύου ξεκινούν πιλοτικά ένα πρόγραμμα θεραπευτικών αναγνώσεων σε ομάδες ασθενών, με στόχο το πρόγραμμα αυτό να αναπτυχθεί σταδιακά και σε εξατομικευμένες αναγνώσεις σε ασθενείς της κλινικής.

* Ξεκινούν αναγνώσεις στα 10 Κέντρα Κοινοτικής Φροντίδας του Δήμου Ηρακλείου (πρώην ΚΑΠΗ), σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου και την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής.

Παράλληλα, συνεχίζονται σταθερά οι αναγνώσεις σε 6 μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων σε Ηράκλειο και Γούβες (Πτωχοκομείο, Ίριδα, Ηλιαχτίδα, Ηρα 1, Ηρα 2, Φροντίδα Hjem), όπου η εμπειρία των προηγούμενων ετών δείχνει πόσο ευεργετική είναι η προσφορά των εθελοντών σε ανθρώπους που αδυνατούν να διαβάσουν οι ίδιοι το αγαπημένο τους βιβλίο.

Αναζήτηση εθελοντών

Με αφορμή, λοιπόν, την επέκταση των δράσεων του Δικτύου «Διαβάζω για τους άλλους» στο Ηράκλειο, απευθύνεται ανοικτή πρόσκληση σε κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει στην εκπαίδευση νέων εθελοντών που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017, στέλνοντας μήνυμα στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Ηχογραφήσεις βιβλίων

Με τη δύναμη των εθελοντών συνεχίζονται επίσης οι ηχογραφήσεις λογοτεχνικών, εκπαιδευτικών και άλλων βιβλίων από την Ομάδα Ηχογραφήσεων με σκοπό τον εμπλουτισμό της ακουστικής βιβλιοθήκης. Για αυτό το σκοπό είναι πάντα ευπρόσδεκτη η συνεργασία με studio ηχογράφησης, ηχολήπτες και εθελοντές αναγνώστες. E-mail επικοινωνίας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Το Διαβάζω για τους Άλλους, τον Ιούλιο του 2015, απέκτησε νομική υπόσταση ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ).

Κλειδί για την ψυχή και το μυαλό ο εθελοντισμός

Στο μεταξύ, σύμφωνα με βρετανική μελέτη, οι άνθρωποι που ενεργοποιούνται σε κοινωνικές δράσεις και συλλογικότητες τείνουν να έχουν καλύτερες νοητικές επιδόσεις στην ηλικία των 50 ετών... Αν θέλουμε να προστατεύσουμε τον εγκέφαλό μας από μελλοντική εμφάνιση άνοιας και ταυτόχρονα να κάνουμε κάτι που αξίζει, τώρα... ξέρουμε ποια είναι η απάντηση: Εθελοντισμός!

Κινούμαστε προς την κατεύθυνση αυτή ένα παραπάνω αν η ηλικία μας είναι γύρω στα 50 και δεν έχουμε σημαντική μόρφωση ή πολλά χρήματα. Κι αυτό γιατί, η Βρετανική μελέτη, ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε ευρήματα προηγούμενων μελετών, σύμφωνα με τα οποία: Οι πενηντάρηδες με χαμηλότερο εισόδημα και με μικρότερη μόρφωση έχουν χειρότερες επιδόσεις στα νοητικά τεστ.

www.voltarakia.gr