Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θα κάνουν τα αποφάγια μας, ζωοτροφή!

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί τι γίνονται οι τόνοι των φαγητών που περισσεύουν κάθε μέρα στα ξενοδοχεία; Στο μεγαλύτερο μέρος τους καταλήγουν στα σκουπίδια! Αυτό είναι, όμως, λάθος μεγάλο από όποια σκοπιά κι αν το δει κανείς: Κοινωνική, περιβαλλοντική, οικονομική, χριστιανική...

Ακόμα και τα αποφάγια (δεν το συζητάμε για το καθαρό φαγητό!) μπορούν -αν αξιοποιηθούν κατάλληλα- από σκουπίδια που επιβαρύνουν τους ΧΥΤΑ, να γίνουν κάτι χρήσιμο και περιζήτητο! Τι θα μπορούσαν να γίνουν τα αποφάγια, όμως; Απλούστατο: Ζωοτροφή για κατοικίδια!

Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής ταινίας, ούτε για κάποιο μεγαλεπήβολο σχέδιο που είναι ακόμα στα χαρτιά. Πρόκειται για πρόγραμμα πιλοτικό, το οποίο επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εφαρμόζεται ήδη στο Ηράκλειο. Το πρόγραμμα λέγεται Food for Feed, στο οποίο έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή τα ξενοδοχεία Atlantis, Galaxy και Olive Geen του Ηρακλείου.

Αποφάγια από κουζίνα και τραπεζαρίες!

Στα ξενοδοχεία αυτά θα διανεμηθούν ειδικοί κάδοι, μέσα στους οποίους οι εργαζόμενοι θα συγκεντρώνουν τα υπολείμματα των φαγητών από κουζίνα και τραπεζαρίες. Σκοπός σε αυτή τη φάση του προγράμματος, είναι να μετρηθεί η καθαρότητα των υπολειμμάτων, να γίνουν οι δοκιμές της διαδικασίας συγκέντρωσης, οι αναλύσεις των δειγμάτων και οι γενικότερες μετρήσεις των ποσοτικών στοιχείων.

Με την εμπειρία που θα έχει αποκομιστεί σ' αυτή την (σχετικά μικρή) κλίμακα θα μπορεί με την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν να γίνει καλύτερος συντονισμός και διαχείριση του προγράμματος που θα επεκταθεί και σε ξενοδοχειακές μονάδες εκτός του αστικού ιστού. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε: "Προχωράμε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά μας και περνάμε πλέον στο στάδιο των δοκιμών και των ποιοτικών αναλύσεων των στοιχείων των τροφικών υπολειμμάτων των ξενοδοχείων. Μας χαροποιεί το γεγονός ότι υπάρχει συμμετοχή μεγάλων μονάδων τόσο από τον αστικό ιστό όσο και από τουριστικές περιοχές, κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε την πρώτη ύλη διαθέσιμη 12 μήνες τον χρόνο".

Οχήματα-ψυγεία στο δρόμο προς την ηλιακή ξήρανση!

Επόμενο στάδιο του φιλόδοξου αυτού προγράμματος που υλοποιείται από τον ΕΣΔΑΚ με τη συνεργασία του ΤΕΙ Κρήτης (Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων), του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου (Τμήμα Γεωγραφίας), του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών) και του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βερολίνου (Freie Universität Berlin - Κτηνιατρική Σχολή), είναι η λειτουργία της πιλοτικής μονάδας τον Απρίλιο του 2018.

Στη μονάδα αυτή θα συγκεντρώνονται τα υπολείμματα της τροφής με οχήματα-ψυγεία, θα τεμαχίζονται και θα παστεριώνονται. Θα ακολουθεί μια τροποποιημένη και ενισχυμένη διεργασία ηλιακής ξήρανσης, από την οποία θα προκύπτει η τροφή για τα κατοικίδια...

Ήδη, προχωράει η διαδικασία προετοιμασίας των διαγωνισμών α) για την κατασκευή της πιλοτικής μονάδας βιοξήρανσης και β) της συλλογής και μεταφοράς με ειδικά φορτηγά – ψυγεία των υπολειμμάτων των τροφίμων από τα ξενοδοχεία.

Τροφή για τα αδέσποτα από τόνους τροφής που κατέληγαν στα σκουπίδια

Ρωτήσαμε τον κ. Μαμουλάκη, σχετικά με τις ποσότητες των υπολειμμάτων τροφής που υπολογίζεται πως θα συγκεντρώνονται, αλλά και το πως θα γίνεται η διάθεση της παραγόμενης ζωοτροφής. Όπως είπε, υπολογίζονται 15.000 τόνοι ανά έτος για την μονάδα σε πλήρη λειτουργία, ενώ για την πιλοτική φάση που διανύουμε, υπολογίζεται πως θα συγκεντρώνονται 150 τόνοι ανά σεζόν.

Η διάθεση της παραγόμενης ζωοτροφής δε θα γίνεται από την πιλοτική μονάδα. Προς το παρόν αυτή θα λειτουργήσει και θα παρακολουθείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας έτσι ώστε όταν θα πάρει το πράσινο φως ότι όλα είναι όπως πρέπει, να προχωρήσει σε κανονική μονάδα. "Και τότε, ναι θα μπορούσαμε να δίναμε την παραγόμενη ζωοτροφή σε αδέσποτα ή ακόμα και να τη διαθέτουμε προς πώληση αν μιλάμε για μεγάλες ποσότητες. Αλλά είναι πρόωρο τώρα να πούμε το οτιδήποτε" ανέφερε ο κ. Μαμουλάκης.

Και κάπως έτσι... τα σκουπίδια από επιβάρυνση μετατρέπονται σε όφελος!

Το πρόγραμμα «Τροφή από Τρόφιμα – Food for Feed» διαθέτει πρόβλεψη για την επέκτασή του και σε εστιατόρια. Η διάρκεια του έργου είναι 42 μήνες, με καταληκτική ημερομηνία την 28η Φεβρουαρίου 2020. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 2.580.619 ευρώ και η επιδότηση από την ευρωπαϊκή ένωση είναι 1.459.227 ευρώ.

Τα "Βολταράκια στην Κρήτη" φανατικοί υποστηρικτές της ανακύκλωσης σε όλες τις μορφές, δε θα μπορούσαν παρά να νοιώθουν ικανοποίηση για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος. Μακάρι το πρόγραμμα να εκτελεστεί σωστά και να περάσει από την πιλοτική σε κανονική εφαρμογή. Μακάρι να έρθει γρήγορα η στιγμή που τα υπολείμματα της τροφής θα είναι για την τοπική κοινωνία, όφελος, αντί για επιβάρυνση.

www.voltarakia.gr