Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο φουρόγατος του χωριού!

Την αίσθηση ότι ένας από τους αδέσποτους γάτους του χωριού είναι... φουρόγατος έχουν οι κάτοικοι του χωριού Ευαγγελισμός (πρώην Μουχτάρο) του Δήμου Μινώα Πεδιάδος στο Νομό Ηρακλείου. Κάποιοι δηλώνουν σίγουροι γι' αυτό και μάλιστα ισχυρίζονται πως ξέρουν και που είναι η φωλιά του!

Το βέβαιο είναι πως ο συγκεκριμένος γάτος είναι πιο μεγάλος από τους άλλους και έχει στο τελείωμα της ουρά του τους χαρακτηριστικούς μαύρους δακτύλιους. Σύμφωνα με κατοίκους, που μας έστειλαν και τις φωτογραφίες που βλέπετε, είναι ατίθασος, ανεξάρτητος, αλλά έχει αδυναμία στο σπιτικό φαγητό που τον φιλεύουν οι χωριανοί. Τρώει, αλλά μετά φεύγει πάλι.

Η μασκότ του χωριού

Πολλοί τον έχουν δει στην περιοχή Ανεμόμυλος, άλλοι στα όρη και αλλού. Τον έχουν κάτι σαν τη μασκότ του χωριού.

Ωστόσο, μετά τον πρόσφατο εντοπισμό του αιλουροειδούς που έμοιαζε με κρητικό αγριόγατο στην περιοχή του Ομαλού, οι κάτοικοι του Ευαγγελισμού (Μουχτάρου) μοιάζουν να θέλουν και επιστημονική επιβεβαίωση για το αν η μασκότ τους είναι φουρόγατος.

Από το αιλουροειδές του Ομαλού οι επιστήμονες πήραν δείγματα, μετά την εργαστηριακή ανάλυση των οποίων, θα μπορούν να πουν με σιγουριά. Κάτι ανάλογο ελπίζεται να γίνει για τον πανέμορφο γάτο του χωριού Μουχτάρο (Ευαγγελισμού). Πολύ περισσότερο, μάλιστα, τη στιγμή που τις τελευταίες ημέρες εθεάθησαν στο χωριό άλλοι δύο γάτοι, οι οποίοι έχουν τα χαρακτηριστικά του κρητικού αγριόγατου. Ο ένας από τους δύο έχει πρόβλημα στο μάτι του...

Το πεσκέσι του 1880 ήταν ένα ζευγάρι φουρόγατων!

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας Μηνά Ανδρεαδάκη, στο Μουχτάρο υπήρχαν φουρόγατοι από παλιά: Μάλιστα η γιαγιά του, Καλλιόπη η υπόφτενα, που είχε γεννηθεί το 1895 και πέθανε το 1963 φέρεται να έχει «αναθρέψει» φουρόγατο της περιοχής. Η προφορική παράδοση της οικογένειας των Ανδρεαδάκηδων αναφέρει πως περί το 1880 ένα ζευγάρι φουρόγατων από τα Λευκά Όρη ήρθε ως πεσκέσι από τους Ανδρεαδάκηδες των Χανίων προς τους Ανδρεαδάκηδες του Μουχτάρο!

Θεωρούσαν το φουρόγατο είδος εξαφανισμένο!

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κρητικός αγριόγατος ή Φουρόγατος θεωρούταν για πολλά χρόνια είδος εξαφανισμένο, μέχρι το 1996, όταν δύο φοιτήτριες από το Πανεπιστήμιο της Περούτζια αιχμαλώτισαν ένα τέτοιο. Ακολούθησε ο εντοπισμός ενός νεκρού ατόμου το 1997 στις κορυφές των Λευκών Ορέων. Κρητικοί βοσκοί είχαν αναφέρει ότι έβλεπαν κατά καιρούς φουρόγατους, αλλά απτά στοιχεία δεν υπήρχαν...

Ο κρητικός αγριόγατος είναι μεγαλύτερος από τις οικόσιτες γάτες: Τα αρσενικά έχουν μήκος 50 εκατοστά, ενώ η ουρά τους φτάνει τα 30 εκατοστά. Η ουρά είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του φουρόγατου: Στενή στη βάση και φουντωτή στην άκρη, με μαύρους δακτύλιους στο τελείωμά της. Τρέφεται κυρίως με λαγούς και ζει σε πουρναρότοπους και σε θαμνώνες μεσογειακής βλάστησης με αραιά δέντρα σε υψόμετρο 900 με 1200 μέτρων. Γεννάει 4 ως 7 μικρά 1-2 φορές το χρόνο.

www.voltarakia.gr

Ακολουθεί φωτορεπορτάζ!

Gallery