Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καρδαμώνουμε με... κάρδαμο!

Αφαιρεί σπυριά και κηλίδες από το πρόσωπο... Καθαρίζει την αναπνοή αν έχουμε φάει σκόρδο... Καθαρίζει το αίμα και διευκολύνει την επούλωση πληγών... Είναι καρδιοτονωτικό, δρα κατά των ρευματισμών και προφυλάσσει τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες. Επιπλέον, σε καιρούς πείνας, η κατανάλωση του "έστενε" το ντόπιο πληθυσμό. Εξαιτίας των τελευταίων δύο ιδιοτήτων του κάρδαμου, βγήκε η λέξη καρδαμώνω...

Το κάρδαμο που "ανακαλύφθηκε" μέσω της "πειραγμένης" μαγειρικής των τελευταίων ετών στους παλιούς είναι γνωστό. Γνωστό και πολυκαταναλωμένο, όπως μπορούμε να δούμε μέσα από την αυθεντική μαρτυρία του φίλου του www.voltarakia.gr κ. Νίκου Φλεμετάκη. Μέσα από τη διήγησή του μαθαίνουμε όχι μόνο τις διαπιστωμένες στην πράξη θαυματουργές ιδιότητες του κάρδαμου, αλλά και το ότι το φυτό υπάρχει ακριβώς δίπλα μας: Στην Αμμουδάρα Ηρακλείου!

Όπως διηγείται ο κ. Φλεμετάκης:

"Φάε μωρέ Νικολιό να... καρδαμώσεις!

- Νικολιό έφαγες, παιδάκι μου, λαδόψωμο μαζί με σκόρδο, για να χορτάσεις, αλλά μυρίζεις σκορδίλα... Φάε τούτο το χόρτο να φύγει η μυρωδιά του σκόρδου και να καρδαμώσεις λιγάκι, πεινασμένο μου παιδί.

- Τι είναι αυτό; Ερωτούσα την αείμνηστη μητέρα μου.

- Κάρδαμο, κάρδαμο, παιδί μου. Λένε μου, πως άμα μασήσεις κάρδαμο φεύγει η μυρωδιά του σκόρδου και πως είναι υγιεινό, σε στένει από την πείνα και σε προφυλάσσει από διάφορες αρρώστιες. Μονό φάε το, παιδί μου. Να μη μου αρρωστήσεις.

Λόγια που έχουν μείνει χαραγμένα μέσα στη ψυχή μου και θα αποκάμουνε όταν αποκάμω κι εγώ... Ας είναι όμως! Όλη αυτή η στιχομυθία, ξαναζωντάνεψε μέσα μου, ένας καλός μου φίλος, όταν στη συντροφιά μας, στη θάλασσα της Αμμουδάρας Ηρακλείου, μου πρόσφερε ένα ματσάκι χόρτο, για να δοκιμάσω, όπως μου είπε. Μόλις το έβαλα στο στόμα, η γεύση του χόρτου αυτού, μου ξύπνησε την μακρινή εκείνη ανάμνηση...

"Που το βρήκες"; τον ρώτησα. Κι εκείνος μου απάντησε: Νάααα εκεί, οι άκρες της παραλίας είναι γεμάτες και μου έδειξε την παραλία της Αμμουδάρας. Πράγματι υπάρχει άφθονο, στης Άνοιξης όμως την περίοδο. Έκοψα και έφαγα αφού τα έπλυνα καλά τα φύλλα και θυμήθηκα την συνομιλία της τότε εποχής!

Πράγματι απ΄ότι γράφεται και διαβάζουμε, το χόρτο Κάρδαμο ή αλλιώς αγριόροκα, φύεται σε διάφορες περιοχές. Όπως κοντά σε λίμνες, ρυάκια, ποταμούς και χαράδρες. Τρώγεται φρέσκο στη σαλάτα αλλά και ως βραστό. Τα έχω γευτεί... Είναι ένα αυτοφυές φυτό. Τα φύλλα του έχουν μια δυνατή πικάντικη γεύση. Για μένα εύγευστη και ανεκτή.

Έχει θεραπευτικές ιδιότητες και περιέχει βιταμίνη C, γι΄αυτό και θεωρείται προληπτικό για κάθε ασθένεια. Ανοίγει την όρεξη, βοηθάει στη χώνεψη, απομακρύνει τα αέρια του στομάχου και των εντέρων. Είναι αιμοστατικό και καθαρίζει το αίμα γι αυτό και διευκολύνει την επούλωση των πληγών. Αντισηπτικό στις αιμορροΐδες. Είναι καρδιοτονωτικό και κατά των ρευματισμών. Διουρητικό, αποχρεμπτικό και κατά της αιματουρίας ως αφέψημα. Για πέτρες στη χολή και τα νεφρά, βρογχική καταρροή, ερεθισμούς στο δέρμα.

Κατά της δυσοσμίας του στόματος: Μασώντας φύλλα κάρδαμου αφού φάμε σκόρδο η μυρωδιά φεύγει.

Κατά των πανάδων και των φακίδων. Παίρνουμε το μείγμα από δυο κουταλιές χυμό κοπανισμένου κάρδαμου, όπως μας συμβουλεύουν, και μια κουταλιά μέλι το απλώνουμε σε ένα πανί και τρίβουμε με αυτό το πρόσωπό μας, μερικές φορές.

Αν βρούμε φρέσκο Νεροκάρδαμο, κοπανίσουμε τα φύλλα του να πολτοποιηθούν και απλώσουμε το χυμό στα σπυριά και τις κηλίδες που τυχόν έχουμε, το λιγότερο μέσα σε ένα τέταρτο της ώρας το πρόσωπό μας θα καθαρίσει.

Έτσι γράφεται... Γι αυτό κι εγώ επιβίωσα και ακόμη...ζω, κι έχω... καθαρό πρόσωπο στην κοινωνία"!

www.voltarakia.gr