Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατά χιλιάδες προσκυνούν τη χάρη της...

Τις τελευταίες 15 ημέρες χιλιάδες άνθρωποι καταφτάνουν καθημερινά στην πανηγυρίζουσα Μονή της Φανερωμένης, στα Γουρνιά Λασιθίου, προκειμένου να εκπληρώσουν τάματα και να προσκυνήσουν τη χάρη της Παναγίας που γιορτάζει...

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν φτάσει στο μοναστήρι περπατώντας πολλά χιλιόμετρα, νύχτα κατά κανόνα, με τις λαμπάδες του τάματος στο ένα χέρι και τους φακούς για να φωτίζουν το δρόμο στο άλλο. Το εντυπωσιακό είναι πως οι εκπληρούντες τα τάματα δεν είναι μόνο άνθρωποι μιας κάποιας ηλικίας - όπως θα υπολόγιζε κανείς - αλλά και άνθρωποι νέοι ηλικίας από 15 ως 30 ετών!

Άλλοι πάλι εκπληρώνουν τα τάματά τους κάνοντας "δεκαπεντάρη" στα κελιά της Μονής. Διαμένουν δηλαδή δωρεάν στα άδεια κελιά του μοναστηριού από την 1η μέχρι τις 15 Αυγούστου και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Παναγία: Κόβουν άρτους, καθαρίζουν, κατατοπίζουν τους πιστούς που συρρέουν καθημερινά.

Οχυρή θέση, υπό το φόβο των πειρατών

Η Μονή Φανερωμένης βρίσκεται κοντά στα αρχαία Γουρνιά, βορειοδυτικά της Παχειάς Άμμου και περίπου 24 χιλιόμετρα νοτίως του Αγίου Νικολάου. Είναι ανδρική μονή κτισμένη σε απότομη πλαγιά σε υψόμετρο 540 μέτρων με εκπληκτική θέα στη θάλασσα. Το καθολικό της Μονής είναι κτισμένο μέσα σε μια σπηλιά. Η εκκλησία είναι δίκλιτη και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και στη Ζωοδόχο Πηγή.

Η θέση της μονής είναι οχυρή, θυμίζοντας φρούριο ψηλά πάνω από τη θάλασσα. Αυτή η θέση της δείχνει τον αμυντικό χαρακτήρα της απέναντι στις συχνές επιδρομές πειρατών στα παράλια της Κρήτης. Η αρχιτεκτονική της διάταξη θυμίζει τα μοναστήρια που ανοικοδομήθηκαν στα τέλη του 16ου και 17ου αιώνα.

Πως "φανερώθηκε" η εικόνα...

Σύμφωνα με την παράδοση, κάποτε ένας βοσκός έχανε κάθε μεσημέρι το μπροστάρη κριό του, δηλαδή τον οδηγό του κοπαδιού. Μια μέρα τον ακολούθησε και είδε τον τράγο να πίνει νερό που έρρεε από μια σπηλιά. Πλησίασε και τότε μέσα στη σπηλιά του «φανερώθηκε» η εικόνα της Θεοτόκου σε κάποιον βοσκό, εξ ου και το όνομα Φανερωμένη. Όταν πήρε την εικόνα και τη μετέφερε στη στάνη του, αυτή εξαφανίστηκε και ο βοσκός την ξαναβρήκε στη σπηλιά, όπου και κτίστηκε η Μονή. Λένε ότι η ίδια εικόνα κατά περιόδους, ιδιαίτερα τον Δεκαπενταύγουστο και τις άλλες θεομητορικές εορτές, επανεμφανίζεται στους πιστούς και κατά μυστηριώδη τρόπο πάλι χάνεται.

www.voltarakia.gr

Ακολουθεί φωτορεπορταζ: Στέφανος Ραπάνης - All rights reserved

ΠΗΓΗ: http://www.cretanbeaches.com

Gallery