Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μια σουλτάνα από την Κρήτη!

Η κόρη ενός Ορθόδοξου ιερέα από το Ρέθυμνο, γεννημένη το 1642 στην τότε Δημοκρατία της Βενετίας, ως Ευμανία Βόρια, κατέληξε αγαπημένη σύζυγος του Μεχμέτ του Δ'! Του χάρισε δύο γιούς, έγινε βαλιδέ σουλτάνα, κατηγορήθηκε για πράγματα απίστευτα και πέθανε σε ηλικία 73 ετών μέσα στο παλάτι Τοπ Καπί. Είναι θαμμένη στο Γενί τζαμί της Κωνσταντινούπολης...

Δεν μοιάζει απίστευτη η πληροφορία; Τόσο απίστευτη που μόνο τυχαία μπορεί να την ανακαλύψει κανείς... Εξάλλου ποιο βιβλίο θα μπορούσε να τη γράψει και ποιό σχολείο να τη διδάξει;

Πάμε να μάθουμε την απίστευτη ιστορία της, σύμφωνα με τις πληροφορίες που πήραμε από την wikipedia...

Στάλθηκε σκλάβα στην Κωνσταντινούπολη...

Η Χασεκί Εμετουλλάχ Ραμπιά Γκιουλνούς Βαλιντέ Σουλτάν (τουρκικά: Haseki Emetullah Rabia Gülnus Valide Sultan) ήταν η αγαπημένη σύζυγος του Σουλτάνου Μεχμέτ Δ' και Βαλιντέ Σουλτάν των υιών τους Μουσταφά Β' και Αχμέτ Γ'.

Η Εμετουλλάχ Ραμπιά Γκιουλνούς Σουλτάν γεννήθηκε ως Ευμανία Βόρια στην πόλη του Ρεθύμνου, στην Κρήτη το 1642, όταν το νησί ήταν υπό Βενετική κυριαρχία. Ήταν Ελληνικής καταγωγής, κόρη ενός Ορθόδοξου παπά.

Συνελήφθη πολύ νεαρή όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν το Ρέθυμνο το 1646 και στάλθηκε ως σκλάβα στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν Χριστιανή Ορθόδοξη και εξισλαμίστηκε μετά τη σύλληψή της. Της δόθηκε τουρκική και μουσουλμανική εκπαίδευση στο χαρέμι ​​του παλατιού Τοπ Καπί και σύντομα προσέλκυσε την προσοχή του Σουλτάνου Μεχμέτ Δ'. Απέκτησαν δύο γιους, τον Μουσταφά Β' (1664-1703), τον οποίο γέννησε σε ηλικία 22 ετών και τον Αχμέτ Γ' (1673-1736) σε ηλικία 31 ετών. Είχε επίσης μία κόρη, την Χατιτζέ Σουλτάν.

Το κακό τέλος της αντίζηλης...

H Γιουλνούς είχε φοβερό ανταγωνισμό με την Γκιουλμπεγιάζ, μια παλλακίδα του Μεχμέτ Δ', την οποία κατηγορείται πως σκότωσε με τα ίδια της τα χέρια. Λέγεται πως μια μέρα, καθώς η Γκιουλμπεγιάζ καθόταν σε έναν βράχο κοιτώντας την θάλασσα, η Γκιουλνούς την έσπρωξε από τον βράχο και πνίγηκε. Σύμφωνα με άλλους, ωστόσο, απλώς διέταξε τον στραγγαλισμό της Γκιουλμπεγιάζ.

Όλα για τα... παιδιά της!

Μερικοί συγγραφείς εμφανίζουν τη Γκιουλνούς ως ένα αδίστακτο πρόσωπο. Της αποδίδουν ότι προσπάθησε να επιτύχει τον στραγγαλισμό των αδελφών του συζύγου της από άλλες μητέρες, Σουλεϊμάν Β' και Αχμέτ Β', αφότου γέννησε τον πρώτο της γιο, έτσι ώστε να... μειώσει τον ανταγωνισμό της... διαδοχής! Η πεθερά της, ωστόσο, φαίνεται πως την πήρε χαμπάρι και εμπόδισε αυτές τις απόπειρες δολοφονίας.

Η Εμετουλάχ Ραμπιά Γκιουλνούς Σουλτάν ήταν η τελευταία γυναίκα που έφερε τον τίτλο της Χασεκί Σουλτάν, εφόσον καταργήθηκε μετά. Ο τίτλος είχε δημιουργηθεί τον 16ο αιώνα για την Χουρέμ Σουλτάν, σύζυγο του Σουλεϊμάν Α' του Μεγαλοπρεπή και μητέρα του Σελίμ Β'.

Έλυνε και έδενε...

Η Γκιουλνούς Σουλτάν από το Ρέθυμνο, έγινε Βαλιντέ Σουλτάν όταν ο μεγαλύτερος γιος της, Μουσταφά Β', έγινε Σουλτάνος. Κράτησε τη θέση της κατά την διάρκεια της βασιλείας και των δύο γιων της. Το 1703 της είχε ζητηθεί να εγκρίνει τη διαδοχή του άλλου της γιου, Αχμέτ Γ', το οποίο και έκανε. Της αποδίδεται ότι είχε μεγάλη επιρροή πάνω στο γιό της Αχμέτ Γ' και πως εκείνη του υπαγόρευσε να κηρύξει η Τουρκία τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, το 1711.

Πέθανε στο Τοπ Καπί...

Για 20 χρόνια ήταν Βαλιντέ Σουλτάν. Πέθανε το 1715 στην Αδριανούπολη σε ηλικία 73 ετών κατά την διάρκεια της βασιλείας του γιου της Αχμέτ Γ'. Είναι θαμμένη στο Γενί Βαλιντέ Τζαμί, σε έναν τάφο που είναι ανοικτός στον ουρανό.

www.voltarakia.gr