Εκτύπωση αυτής της σελίδας

1 κιλό αξίζει 90.000 ευρώ

Το πιο ακριβό μπαχαρικό του κόσμου είναι το σαφράν. Ένα κιλό σαφράν αξίζει 90.000 ευρώ! Είναι πανάκριβο όχι επειδή είναι σπάνιο, αλλά επειδή η συγκομιδή του είναι πάρα πολύ δύσκολη και χρονοβόρα και γίνεται αποκλειστικά με τα χέρια. Για να μαζέψεις ένα γραμμάριο σαφράν, απαιτείται λεπτή, χειρωνακτική εξαγωγή των στιγμάτων περισσότερων από 200 λουλουδιών (το σαφράν βγαίνει από το στίγμα του κρόκου).

Δεύτερη μετά το Ιράν η Ελλάδα σε παραγωγή!

Μετά το μάζεμά του, το σαφράν πρέπει να αποξηρανθεί, κάτι που γίνεται είτε σε ειδικούς φούρνους είτε στον ήλιο. Το Ιράν είναι με διαφορά η πιο σημαντική παραγωγός χώρα του σαφράν - προϊόν του κρόκου (Crocus sativus) – καλύπτοντας άνω του 90% της παγκόσμιας παραγωγής (η οποία πάντως δεν ξεπερνά τους 300 τόνους ετησίως). Η Ελλάδα είναι δεύτερη και ακολουθούν το Κασμίρ, το Μαρόκο, το Αζερμπαϊτζάν και η Ισπανία.

Πρωταθλήτρια η Κοζάνη

Στην Ελλάδα καλλιεργείται μόνο στην περιοχή της Κοζάνης, στα χωριά του Κρόκου, της Καρυδίτσας και της Άνω Κώμης. Ο κρόκος Κοζάνης έχει λάβει χαρακτηρισμό ΠΟΠ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ετήσια παραγωγή στο νομό Κοζάνης έχει αυξηθεί στους 3,5 με 4 τόνους. Το 70% αυτής πωλείται στο εξωτερικό, με κυριότερη αγορά την αμερικανική.

Αφροδισιακό, προίκα, χρήμα...

Η φήμη του σαφράν ως αφροδισιακού ήταν τέτοια που, κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, στη Δυτική Ευρώπη το σαφράν αποτελούσε μέρος της προίκας. Επίσης, όπως και το πιπέρι, το σαφράν εχρησιμοποιείτο σαν χρήμα.

Το μυστικό...

Όπως μας πληροφορεί η Νταϊάν Κόχυλα, το άρωμα του σαφράν απελευθερώνεται με το ζέσταμα, συνήθως μέσα σε κάποιο υγρό, είτε νερό είτε κρασί, και όσο πιο πολύ χρόνο μείνει, τόσο πιο έντονο θα είναι το άρωμά του. Μπορούμε να το ζεσταίνουμε κατ' ευθείαν μέσα σε ζεστό λάδι ή βούτυρο, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι το ίδιο αρωματικό.

Με τι ταιριάζει...

Το σαφράν ταιριάζει πολύ καλά με όλα τα είδη θαλασσινών και ψαριών. Στη ζαχαροπλαστική βρίσκει μια γευστική αρμονία με το μέλι. Το σαφράν έχει κι άλλες χρήσεις πέρα από τη μαγειρική. Είναι φυσική βαφή. Το λαμπερό κιτρινοπορτοκαλί χρώμα στα χαλιά της Περσίας και της Τουρκίας οφείλεται στο σαφράν. Έχει επίσης φαρμακευτικές ιδιότητες, ενώ χρησιμοποιείται και στην αρωματοποιία.

www.voltarakia.gr