Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι κάνουμε το καλοκαίρι για να μην αρρωσταίνουμε το χειμώνα;

Πόσες φορές κρυολογήσαμε το χειμώνα που μας πέρασε; Πολλές; Για να μη συμβεί το ίδιο και το χειμώνα που ακολουθεί λαμβάνουμε τα μέτρα μας εγκαίρως...

Οι... «πατητές»

Βασικό μέτρο θωράκισης του οργανισμού είναι τα θαλάσσια μπάνια. Μάλιστα η ενοχλητική εισροή θαλασσινού νερού από τη ρινική κοιλότητα, μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια και να μας γλυτώσει από πολλές... αντιβιώσεις. Οι λεγόμενες "πατητές" που κάνουμε ως παιχνίδι στα παιδιά, είναι "φάρμακο" όχι μόνο για τους μικρούς, αλλά και για τους μεγάλους. Κάθε φορά που πάμε στην θάλασσα, λοιπόν, δεν διστάζουμε: "Πατητές" στα παιδιά μας, "πατητές" και σ' εμάς... Και ωραία θα περάσουμε και τον οργανισμό μας θα θωρακίσουμε.

Το φανελάκι

Το φανελάκι είναι ένα ένδυμα, το οποίο έχουμε συνδυάσει κυρίως με ηλικιωμένους ανθρώπους. Με παλιές εποχές... Όμως, η προστασία που παρέχει στον οργανισμό από τα κρυολογήματα είναι αδιαμφισβήτητη. Δοκιμάστε να φορέσετε φανελάκι (ειδικά στα παιδιά) κατά το μεγαλύτερο διάστημα του έτους: Από την 1η Οκτωβρίου ως τις 31 Μαίου.

Εάν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες στο μεσοδιάστημα μην ξεγελαστείτε... Τότε είναι που το φανελάκι χρειάζεται περισσότερο. Πάνω από το φανελάκι, εννοείται πως μπορεί να φορεθεί κοντομάνικο μπλουζάκι. Το πρόβλημα δεν είναι να μην παγώσουν τα χεράκια μας, το θέμα είναι να μην πάρει κρύο ο θώρακας!

Κάντε το και θα μας θυμηθείτε: Θα γλυτώσετε τόσα πολλά κρυολογήματα στα παιδιά που θα αναρρωτηθείτε γιατί δεν πουλάνε τα φανελάκια στα φαρμακεία ως... σκεύασμα!

Διατροφή

Στο θέμα της τροφής, όσο πιο καλά τρώμε τόσο πιο πολύ προστατεύουμε τον οργανισμό μας: Το σκόρδο, το κρεμμύδι, το κόκκινο κρασί, το ελαιόλαδο και το πράσινο τσάι είναι πηγές αντιοξειδωτικών που προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, διάφορες μορφές καρκίνου, αλλά και από τις επικίνδυνες συνέπειες του οξειδωτικού stress των ελευθέρων ριζών στον οργανισμό. Επιπλέον, ψάρια, εσπεριδοειδή, λαχανικά και μέλι είναι σύμμαχοί μας στην προσπάθεια «χτισίματος» ενός πιο ανθεκτικού οργανισμού...

Ας δούμε, όμως αναλυτικά μερικές συνήθειες που αν υιοθετήσουμε θα βοηθηθούμε ώστε να μην αρρωσταίνουμε εύκολα...

* Βάζουμε φρούτα και λαχανικά στη διατροφή μας: Καταναλώνουμε κάθε μέρα 5-9 μερίδες φρούτων και λαχανικών ποικίλων χρωμάτων (κόκκινα, άσπρα, πορτοκαλί, πράσινα).

* Προτιμούμε το ελαιόλαδο (2 κουταλιές της σούπας καθημερινά αρκουν) έναντι άλλων ειδών λίπους στη διατροφή μας.

* Προτιμούμε τσάι αντί καφέ: Σε μελέτη κατά την οποία συγκρίθηκε η επίπτωση του καφέ με εκείνη του τσαγιού στο ανοσοποιητικό σύστημα βρέθηκε ότι η παραγωγή αντιβακτηριακών πρωτεϊνών ήταν 5 φορές υψηλότερη στην ομάδα που κατανάλωνε τσάι σε σχέση με αυτή που κατανάλωνε καφέ, υποδεικνύοντας καλύτερη ανοσοποιητική απόκριση.

* Καταναλώνουμε μέλι αντί για ζάχαρη: Το μέλι, πέραν του ότι παρουσιάζει αντιμικροβιακές και αντιικές ιδιότητες, «μαλακώνει» το βήχα, ενώ παράλληλα είναι πλούσιο σε ένζυμα, τα οποία αναστέλλουν την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή: Όταν το μέλι διαλυθεί σε ζεστο ρόφημα (θερμοκρασία άνω των 35 βαθμών κελσίου) χάνει τις ευεργετικές ιδιότητές του.

* Αυξάνουμε τη φυσική μας δραστηριότητα: Τριάντα λεπτά άσκησης μέτριας έντασης καθημερινά, επιφέρουν θετικές αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα και συνδέονται με λιγότερες μέρες ασθένειας. Απλοί τρόποι αύξησης της καθημερινής φυσικής δραστηριότητας μπορεί να είναι το να περπατήσετε μέχρι τη στάση του λεωφορείου, να χρησιμοποιείτε σκάλες αντί για ασανσέρ ή το ποδήλατο αντί για το αυτοκίνητο.

* Ξεκουραζόμαστε: Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η έλλειψη ύπνου έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των Τ λεμφοκυττάρων που συμμετέχουν στους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού.

* Προσπαθούμε να ελέγξουμε το άγχος: Ειδικοί συνδέουν όχι μόνο το χρόνιο άγχος, αλλά και παροδικές στρεσογόνες καταστάσεις με μειωμένη άμυνα του οργανισμού. Θεωρείται πως άνθρωποι, οι οποίοι αγχώνονται ευκολότερα, ασθενούν πιο συχνά από τους ζαμάν φου (γαλλική je m΄en fous) όχι μόνο σε ό,τι αφορά στα κρυολογήματα, αλλά στο σύνολο των νόσων.

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Κώστας Μεταξάκης - image Photo Services