Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκδήλωση για την πονεμένη ιστορία του Ηρώου του Ηρακλείου...

Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία μας καλεί να παρακολουθήσουμε την εκδήλωση, που οργανώνει με θέμα: «Το Ηρώον του Ηρακλείου», την Τρίτη 15 Μαΐου 2018, ώρα 20:00 στην αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης», στον Β΄ όροφο του δημοτικού κτηρίου της οδού Ανδρόγεω.

Για την ιστορική και αρχιτεκτονική αξία του κτηρίου θα μιλήσουν η κ. Λιάνα Σταρίδα, Αρχαιολόγος – Συγγραφέας και ο κ. Γιώργος Τζωράκης, Αρχαιολόγος, υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο κ. Μανόλης Βασιλάκης, πολιτικός μηχανικός.

Το Ηρώο βρίσκεται σήμερα μέσα στο παλιο λούνα παρκ της Πλατείας Ελευθερίας

Απέναντι από το άγαλμα του Βενιζέλου, μέσα στο παλιό λούνα παρκ και το σημερινό πάρκινγκ, βρίσκεται το Ηρώο που κατασκευάστηκε για την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Τούρκους. Το Ηρώο χτίστηκε μετά από πρόταση του Μαρινάτου, σε μινωικό ρυθμό, μετά από εράνους και δωρεές. Οι αρχηγοί των κρητικών επαναστάσεων πρόσφεραν τα όπλα τους, τα οποία φιλοξενήθηκαν στο μνημείο. Γύρω του είχε διαμορφωθεί ένας εκπληκτικός κήπος, ο οποίος σχεδόν ενωνόταν με την πλατεία Ελευθερίας.

Λαμπρά εγκαίνια με Βενιζέλο και Τάγμα Ευζώνων από την Αθήνα!

Για το Ηρώο μας είχε μιλήσει η κ. Σταρίδα σε πρόσφατη εθελοντική ξενάγηση που έγινε στην περιοχή. Όπως είχε πει, τα εγκαίνια του Ηρώου έγιναν το 1930 με την επισημότητα και τη λαμπρότητα που απαιτούσε η περίσταση. Ο ίδιος ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε δόσει το παρόν, ενώ τάγμα ευζώνων είχε έρθει στην Κρήτη από την Αθήνα. Μαθητές και οπλαρχηγοί έκαναν πορείες μέσα στην πόλη, που ξεκινούσαν άλλες από τη Χανιώπορτα, άλλες από το λιμάνι και που όλες κατέληγαν στο Ηρώο...

Η άδεια της κατεδάφισης και ο αγώνας για την κήρυξή του ως διατηρητέο...

Αργότερα, το μνημείο κατασχέθηκε και τα κειμήλια λεηλατήθηκαν στην κατοχή. Κάποια από τα κλεμμένα όπλα που είχαν προσφερθεί αγοράστηκαν στη συνέχεια και εκτίθενται σήμερα στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Ακόμα πιο μετά το Ηρώο πουλήθηκε ως ανταλλάξιμο, με αποτέλεσμα σήμερα να θεωρείται πως βρίσκεται μέσα σε ιδιωτική περιουσία. Υπάρχει άδεια κατεδάφισης και σχέδια για την ανέγερση πενταόροφης οικοδομής, ωστόσο, όπως είπε η κ. Σταρίδα, ο αγώνας για τη διάσωση του Ηρώου και την κήρυξή του ως διατηρητέου μνημείου, συνεχίζεται...

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία εποχής τραβηγμένη από την πίσω πλευρά του Ηρώου με θέα τις τότε Τρεις Καμάρες και σημερινή Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου!