Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βολταράκι στο φαράγγι της Σαμαριάς!

Οι εραστές της φύσης μπορούν από τώρα να προγραμματίζουν την εκδρομή τους στο επιβλητικό φαράγγι της Σαμαριάς. Οι πύλες του για φέτος έχουν ανοίξει από το πρωί της Πρωτομαγιάς. Ο μήνας Μάιος είναι ο καλύτερος μήνας για να το επισκεφτούμε, καθώς οι ζέστες δεν έχουν σφίξει ακόμα. Αν δεν κάνετε το βολταράκι σας στη Σαμαριά μέσα στο Μάιο, άντε, το πολύ αρχες Ιουνίου, μετά αφήστε το για Οκτώβριο καλύτερα, που θα έχουν πέσει πάλι οι θερμοκρασίες.

Οι έμπειροι πεζοπόροι και οι τακτικοί επισκέπτες του φαραγγιού, ίσως να μη χρειάζονται τις συμβουλές που ακολουθούν, οι οποίες είναι εμπειρικές και απευθύνονται σε νέους επισκέπτες και ανθρώπους που δεν έχουν συνηθίσει να περπατούν συχνά μεγάλες αποστάσεις.

* ΠΑΙΔΙΑ: Καλύτερα να ανησυχούμε αν θα τα βγάλουμε πέρα εμείς, παρά τα παιδιά. Τα δικά μας από την ηλικία της Δ' Δημοτικού και μετά διασχίζουν το φαράγγι άνετα! Το άνετα αφορά, βέβαια, τη βιολογική τους δυνατότητα και όχι την ψυχική. Ίσως λίγη γκρίνια να τη βγάλουν, όμως, αυτή κυρίως αφορά στο ασυνήθιστο της εμπειρίας...

* ΠΩΣ ΠΑΜΕ: Η καλύτερη επιλογή είναι με το ΚΤΕΛ από τα Χανιά προς τον Ομαλό. Μπαίνουμε στο φαράγγι από το Ξυλόσκαλο και ξετρυπάμε στην Αγία Ρουμέλη. Ο μόνος δρόμος για να αναχωρήσει κανείς από την Αγία Ρουμέλη είναι δια της θαλάσσης. Παίρνουμε το καραβάκι που μας πάει στα Σφακιά κι από εκεί πάλι το ΚΤΕΛ για όπου επιθυμούμε.

* ΜΗΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Το φαράγγι της Σαμαριάς έχει μήκος 13 χιλιομέτρων. Είναι το δεύτερο σε μήκος της Ευρώπης, έπειτα το φαράγγι του Βερντόν στη Γαλλία. Όμως, εμείς πρέπει να περπατήσουμε περισσότερο. Κι αυτό γιατί από τον Ομαλό μέχρι την ακτή της Αγίας Ρουμέλης η απόσταση είναι 16,7 χιλιόμετρα! Στο μεταξύ, αυτά τα 3,5 τελευταία χιλιόμετρα είναι και τα χειρότερα, καθώς γίνονται σε δρόμο στρωμένο με τσιμέντο και όχι υπό σκιά, όπως στο μεγαλύτερο μέρος της εντός του φαραγγιού διαδρομής.

* ΤΖΑΚ ΠΟΤ: Βγαίνοντας από το φαράγγι και πριν αρχίσει η διαδρομή των 3,5 χιλιομέτρων προς την ακτή, υπάρχει το φυλάκιο της δασικής υπηρεσίας και πωλητήρια παγωτών και φρέσκων χυμών πορτοκαλιού. Εκεί αν είμαστε τυχεροί μπορεί να βρούμε κάποιον να μας μεταφέρει στην Αγία Ρουμέλη, άλλες φορές δωρεάν αν πρόκειται για ιδιώτη, άλλες φορές με αντίτιμο αν πρόκειται για το "λεωφορειάκι".

* ΝΕΡΟ: Δε χρειάζεται να κουβαλάμε μαζί μας νερό. Ένα μικρό μπουκαλάκι είναι αρκετό, αφού μπορούμε να το ξαναγεμίζουμε στους χώρους ανάπαυσης.

* ΦΑΓΗΤΟ: Από την κούραση, έτσι κι αλλιώς δε θα μπορείτε να φάτε. Λίγα φρούτα, ξηροί καρποί με σταφίδες, ίσως κι ένα σάντουϊτς, θεωρούνται υπέρ αρκετά για ενήλικες και παιδιά. Αν πεινάσουμε, εξάλλου, έχει ωραίο φαγητό στο τέλος της διαδρομής μας, στην Αγία Ρουμέλη, όπου δε θα μας νοιάζει και το να "μη βαρύνουμε".

* ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΑΣΗ: Κάθε λίγα χιλιόμετρα διαδρομής έχει το φαράγγι χώρους ανάπαυσης. Για τη μεγάλη μας στάση, όπου θα φάμε το σάντουϊτς π.χ, επιλέγουμε το εγκαταλελειμμένο χωριό της Σαμαριάς, που πήρε το όνομά του από την εκκλησία της Οσίας Μαρίας. Στο χωριό αυτό, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας έβρισκαν καταφύγιο ντόπιοι και αντάρτες, ενώ το 1941 διανυκτέρευσε ο τότε βασιλιάς Γεώργιος ο Β΄ και ο Πρωθυπουργός Εμμ. Τσουδερός με την υπόλοιπη κυβέρνηση, λίγο πριν αναχωρήσουν για τη Μέση Ανατολή. Στο σπίτι αυτό εκδόθηκε η τελευταία διαταγή επί Ελληνικού εδάφους, που προέτρεπε για αντίσταση του ελληνικού λαού κατά των Γερμανών.

* ΚΡΙ-ΚΡΙ: Τρεις φορές έχουμε περάσει το φαράγγι της Σαμαριάς και κρι-κρι δεν είδαμε... Ας είστε προετοιμασμένοι...

* ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ: Φοράμε κατάλληλα παπούτσια για τόσο μεγάλη πεζοπορία και φροντίζουμε τα νύχια μας να είναι κοντά κομμένα. Θα ήταν καλό να κρατάμε ένα δεύτερο ζευγάρι κάλτσες για να αλλάξουμε στο χωριό Σαμαριά.

* ΜΑΓΙΟ: Μέσα από τα ρούχα μας φοράμε το μαγιό μας, έτσι ώστε να είμαστε κατευθείαν έτοιμοι για να βουτήξουμε στη θάλασσα της Αγίας Ρουμέλης (που είναι πάντα μπούζι) μόλις βγούμε στην ακτή...

* ΣΩΡΟΙ ΑΠΟ ΠΕΤΡΕΣ: "Πέρασα κι εγώ από εδώ" δηλώνουν οι επισκέπτες που βάζουν το δικό τους λιθαράκι σε συγκεκριμένα σημεία της διαδρομής. Αφήστε κι εσείς το λιθαράκι σας, συμβάλαντας στη δημιουργία των ωραίων γλυπτών...

* ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Πάμε ψυχολογικά προετοιμασμένοι να αποκοπούμε για λίγο από τον κόσμο: Κατά μήκος της διαδρομής εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων δεν υπάρχει τηλεφωνική κάλυψη ούτε από τον αριθμό 112. Υπάρχουν ασυρματικές συσκευές με GPS που χρησιμοποιούνται από το προσωπικό κατά μήκος της διαδρομής για επικοινωνία με τα φυλάκια εξόδου.

* TIP: Διασχίστε το φαράγγι αργά, με πολλές στάσεις. Αφιερώστε χρόνο να παρατηρήσετε γύρω και να θαυμάστε το μοναδικό περιβάλλον του Δρυμού.

* Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ: Τριήμερο, όχι μονοήμερο. Οι καλύτερες δυνατές συνθήκες για τη διάσχιση του φαραγγιού της Σαμαριάς είναι: Να διαμείνουμε από βραδύς στον Ομαλό. Να μπούμε στο φαράγγι νωρίς την άλλη μέρα το πρωί. Να το διασχίσουμε με την ησυχία μας, χωρίς να αγχωνόμαστε για το καραβάκι που φεύγει γύρω στις 5 το απόγευμα. Να έχουμε κάνει κράτηση για να μείνουμε δύο μέρες στην Αγία Ρουμέλη, την οποία σε διαφορετική περίπτωση μπορούμε να επισκεφτούμε μόνο δια θαλάσσης.

* ΥΠΟΜΝΗΣΗ: Το Φαράγγι της Σαμαριάς αποτελεί εθνικό μνημείο περιβαλλοντικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και η διαφύλαξη και προστασία του αποτελεί μέγιστη κρατική, συλλογική, αλλά και προσωπική ευθύνη μας. Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο φαράγγι και δεν καπνίζουμε, εκτός χώρων ανάπαυσης, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

www.voltarakia.gr

Φωτογραφίες: Στέφανος Ραπάνης - Image Photo Services

Gallery