Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταύρωση πάνω στο λόφο - Κλαίνε και οι πέτρες

Μια συγκλονιστική εμπειρία θα ζήσουν οι πιστοί που θα βρεθούν τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή στις Αμουργέλλες Πεδιάδος. Η σταύρωση και η αποκαθήλωση του Ιησού Χριστού γίνεται με τον πιο παραστατικό τρόπο, όχι μέσα στο ναό του χωριού, αλλά σε παρακείμενο λόφο. Όταν μια από τις μυροφόρες η Αγγελική λέει το μοιρολόι της Παναγίας κλαίνε και οι πέτρες...

Το τελετουργικό αυτό γίνεται εδώ και 6 χρόνια που έχει πάει στην Ενορία των Αμουργέλλων ο πατήρ Μιχάλης Τουτουδάκης. Τα πρώτα χρόνια την μοναδική εμπειρία απολάμβαναν οι κάτοικοι του χωριού, πλέον, όμως, τα νέα έχουν διαδοθεί και τη Μεγάλη Εβδομάδα στις Αμουργέλλες καταφθάνουν πιστοί και άλλων ενοριών, προκειμένου να νοιώσουν πιο κοντά και ρεαλιστικά τα Πάθη του Χριστού.

Η έξοδος του Σταυρού από το Ναό...

Αναλυτικά, τη Μεγάλη Πέμπτη στις 8 το βράδυ χτυπάει η καμπάνα... Ψάλετε ο Όρθος και μετά τα Ευαγγέλια. Μόλις φτάσουν στο πέμπτο Ευαγγέλιο, αρχίζει η προετοιμασία της εξόδου του σταυρού από το ναό.

Πρόκειται για ένα μεγάλο σταυρό 3,60 Χ 1,80 που αρχικά τον παίρνει στον ώμο του ο ιερέας. Κάποια στιγμή κάνει πως σκοντάφτει και αναλαμβάνει ο επόμενος, και μετά ο επόμενος... Οι πιστοί μεταφέρουν το Σταυρό σε παρακείμενο λόφο, σε απόσταση 100-150 μέτρων από την εκκλησία, συνοδεία εξαπτέρυγων και Χριστιανών που κρατούν δάδες για να φωτίζουν το δρόμο.

Μόλις φτάσουν στον προορισμό τους, γίνεται η αναπαράσταση της Σταύρωσης του Ιησού Χριστού. Εκεί λέγεται για το έκτο Ευαγγέλιο. Ανάλογα με τον καιρό, αποφασίζονται τα υπόλοιπα. Αν ο καιρός είναι γλυκός, μένουν στο λόφο πολύ ώρα... Αν είναι το κρύο τσουχτερό, τότε οι πιστοί επιστρέφουν στην εκκλησία του χωριού για τα περαιτέρω.

Φτάνει η στιγμή της Αποκαθήλωσης...

Την επόμενη ημέρα, την Μεγάλη Παρασκευή χτυπά η καμπάνα και καλεί τους πιστούς στην εκκλησία στις 11 το πρωί. Ο ιερέας ψάλλει τις ώρες και μετά τον εσπερινός. Περίπου μια ώρα αργότερα έχει φτάσει η στιγμή της αποκαθήλωσης.

Η πομπή προς το λόφο ξεκινά και πάλι. Ο ιερέας, οι μυροφόρες και οι πιστοί φτάνουν εκεί που έγινε η Σταύρωση το προηγούμενο βράδυ. Όταν μια από τις μυροφόρες, η Αγγελική, λέει το μοιρολόι της παναγίας, κλαίνε και οι πέτρες...

Ακολουθεί η αποκαθήλωση. Το Σώμα του Χριστού τοποθετείται σε λευκό σεντόνι που κρατούν μυροφόρες. Ψάλλοντας όλοι μαζί το "Η ζωή εν τάφω" επιστρέφουν στην εκκλησία...

www.voltarakia.gr

Φωτογραφίες: Θεοδόσης Αμπατζιάννης

Gallery