Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι «λαμπάδες» της Μεγάλης Παρασκευής...

Ένα πατροπαράδοτο έθιμο αναβιώνει και κατά την φετινή Μεγάλη Παρασκευή στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου. Πρόκειται για τις "λαμπάδες της Μεγάλης Παρασκευής", ένα έθιμο το οποίο έχει τις ρίζες του σε εποχές που δεν υπήρχε ρεύμα και με κάποιο τρόπο έπρεπε οι φωτίζεται ο δρόμος απ' όπου περνούσε ο Επιτάφιος.

Οι χωριανοί κατασκεύαζαν «λαμπάδες» (δάδες) από καλάμια και αστιβίδες τις οποίες άναβαν και κουβαλούσαν στους ώμους τους. Κάθε «λαμπάδα» μπορούσε να φτάσει έως και τα 6 μέτρα μήκος και κρατιέται από 3 ή και περισσότερα άτομα. Άναβαν τις λαμπάδες αυτές και δημιουργούσαν στην Αργυρούπολη ένα ιδιότυπο ηλεκτροφωτισμό.

Το έθιμο αυτό μπορούμε να το ζήσουμε κι εμείς αν βρεθούμε στην Αργυρούπολη αυτή τη Μεγάλη Παρασκευή. Η κατασκευή των "λαμπάδων" θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα από τους νέους του χωριού, στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη. Λίγο πριν να ξεκινήσει η λιτανεία του Επιταφίου οι "λαμπάδες" ανάβουν και προπορεύονται του επιταφίου δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που ταξιδεύει, όσους παρευρεθούν, πίσω στο χρόνο.

Προσφέρουν νηστίσιμα!

Μετά από την ολοκλήρωση της περιφοράς του επιταφίου και της λειτουργίας της Μ. Παρασκευής (περί τις 22:30), θα προσφέρουν νηστίσιμα και αλάδωτα παραδοσιακά Κρητικά φαγητά, που έχουν παρασκευάσει οι γυναίκες του χωριού με την καθοδήγηση των επαγγελματιών Σεφ και του Κέντρου Κρητικής Γαστρονομίας.

Το χωριό της Αργυρούπολης

Το χωριό της Αργυρούπολης βρίσκεται χτισμένο στα ερείπια της Αρχαίας Λάππας, στην καρδιά της Κρήτης στο νομό Ρεθύμνου. Ο οικισμός της είναι χαρακτηρισμένος ως διατηρητέος από το 1983 και σήμερα ο επισκέπτης στο διάβα του, μπορεί να συναντήσει ανάμεσα στα Μινωικά, τα Ελληνιστικά, τα Βυζαντινά αλλά και Ρωμαϊκά ερείπια, κατοικίες από την περίοδο των Ενετών, αλλά και παραδοσιακά Κρητικά σπίτια. Είναι γεμάτο ίχνη αρχαίου αλλά και νεότερου πολιτισμού. Μέσα, αλλά και γύρω από το χωριό υπάρχουν ανασκαμμένα τμήματα της αρχαίας πόλης, ρωμαϊκά κατάλοιπα, ενετικά κτίσματα με υπέροχα θυρώματα και βυζαντινές εκκλησίες. Η περιοχή είναι φημισμένη για τις πηγές της Αγίας Δύναμης, ένα κατάφυτο μέρος με νερά που κυλούν από κάθε σημείο, αλλά και την νεκρόπολη της Αρχαίας Λάππας, στην περιοχή των Πέντε Παρθένων.

Διοργανωτές και ημερίδα

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος - Όμιλος Βρακοφόρων και η Ενορία Αργυρούπολης Ρεθύμνης σε συνεργασία με τη Αγροδιατροφική σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης - Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας στην Αργυρούπολη, διοργανώνουν την αναβίωση αυτού του ωραίου εθίμου, μαζί και με μια ημερίδα που θα έχει προηγηθεί τη Μεγάλη Πέμπτη.

Τη Μεγάλη Πέμπτη 5 Απριλίου, στις 3:30 μ.μ. στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου στην πλατεία Αγίου Ιωάννη Αργυρούπολης θα γίνει ανοιχτή ημερίδα - συζήτηση με θέμα «Η παράδοση, εργαλείο ανάπτυξης στο Τουρισμό Υπαίθρου». Η συζήτηση θα ξεκινήσει με ξενάγηση στην Αρχαία Λάππα, από την Αρχαιολόγο Γαβριλάκη Ειρήνη.

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Σίγουρα δεν είναι δική μας, αλλά έχει τόσες αναδημοσιεύσεις που δεν μπορούμε να εντοπίσουμε την αρχική πηγή. Αν διαβάσει αυτό το ρεπορτάζ ο δημιουργός και μας στείλει μήνυμα θα αναρτήσουμε το όνομά του με χαρά!