Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κλεμμένες αρχαιότητες επιστρέφουν σπίτι τους...

Τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης "Κρητικές Αρχαιότητες στο δρόμο της επιστροφής", πραγματοποιούνται τη Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018 στις 17:30 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Στην εκδήλωση θα μιλήσει η δρ. Γεωργία Φλούδα, προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Μινωϊκών Αρχαιοτήτων του Μουσείο. Θα χαιρετήσουν η γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού δρ. Μαρία Βλαζάκη, ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, η προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου δρ. Στέλλα Μανδαλάκη, ο καθηγητής του πανεπιστημίου στου Graz δρ. Peter Scherrer και ο επιμελητής της Βρετανικής Σχολής στην Κνωσό δρ. Κωστής Χρηστάκης.
 
Η έκθεση γίνεται με αφορμή τον πρόσφατο επαναπατρισμό 26 κρητικών αρχαιοτήτων από την Κνωσό με πρωτοβουλία του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου του Graz, όπου βρίσκονταν μέχρι το Νοέμβριο του 2017. Σε αυτήν παρουσιάζονται 34 αρχαία έργα που φυγαδεύτηκαν παράνομα από Γερμανούς αξιωματικούς την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής και επαναπατρίσθηκαν σε διαφορετικές χρονικές συγκυρίες από το 1948 έως σήμερα.
 
Η έκθεση θα φιλοξενείται στην Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου και θα διαρκέσει από 26 Μαρτίου έως 6 Μαΐου. Για την επίσκεψη στην περιοδική έκθεση απαιτείται προμήθεια του εισιτηρίου της μόνιμης έκθεσης. Η είσοδος την ημέρα των εγκαινίων, τη Δευτέρα 26 Μαρτίου ώρα 17:30, θα είναι ελεύθερη.
 
Δωρεάν ξεναγήσεις με αφορμή την έκθεση
 
Στο μεταξύ, θεματικές ξεναγήσεις με τίτλο: «Αρχαίες υλικές μαρτυρίες με ακρωτηριασμένη αρχαιολογική ταυτότητα» θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 21 και το Σάββατο 24 Μαρτίου, στις 12:30 το μεσημέρι.
 
Σκοπός των θεματικών ξεναγήσεων είναι να αναδειχτεί η ιδιαίτερη σημασία της προέλευσης και της αρχαιολογικής συνάφειας των αρχαίων έργων με τα συνευρήματα και γενικότερα με το ανασκαφικό περιβάλλον τους. Με οδηγό επιλεγμένα εκθέματα του Μουσείου επιχειρείται η προβολή των συγκεκριμένων παραμέτρων ως καθοριστικών για την ξεχωριστή ταυτότητα ενός αρχαιολογικού ευρήματος, το οποίο μετασχηματίζεται από απλό έργο τέχνης σε φορέα ιστορικής πληροφορίας.
 
Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης "Κρητικές Αρχαιότητες στο δρόμο της επιστροφής". Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και σημείο συνάντησης για τους ενδιαφερόμενους ο χώρος του φουαγιέ στην είσοδο του Μουσείου.
 
www.voltarakia.gr