Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το πιο γευστικό... βολταράκι!

Το πιο γευστικό βολταράκι μπορούμε να κάνουμε την Κυριακή 11 Μαρτίου, αν πάμε στις 2 το μεσημερι στο κέντρο "Κουρήτες", δηλαδή εκεί όπου θα πραγματοποιείται το 6ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας.

Η μεγάλη αίθουσα των εκδηλώσεων μετατρέπεται σε μια μεγάλη κουζίνα. Κάθε Πολιτιστικός Σύλλογος έχει τον πάγκο του και το κουζινάκι του, όπου παρασκευάζει ένα προκαθορισμένο παραδοσιακό φαγητό και σε συγκεκριμένη ώρα καλείται να το παρουσιάσει στην Κρητική Επιτροπή. Στο μεταξύ, το κοινό περιδιαβαίνει ανάμεσα σε πάγκους και κουζίνες, μυρίζει, γεύεται, παρακολουθεί!

Το Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας έχει ταυτιστεί με την διατροφική και γευστική κουλτούρα αυτού του τόπου καταγράφοντας παλιές επιτυχημένες συνταγές από κάθε γωνιά της Κρήτης, έτσι όπως αυτές διασώθηκαν στο πέρασμα των χρόνων από γενιά σε γενιά. Οι γιαγιάδες τις μετέδιδαν στις κόρες και εν συνεχεία οι κόρες στις εγγονές. Η επιβίωση τους όμως οφείλεται κυρίως στην διαχρονική τους αξία, η οποία τις συντηρεί στην καθημερινότητα του κρητικού νοικοκυριού και τα τελευταία χρόνια έχουν αναγνωριστεί και διεθνώς, αναδεικνύοντας και προβάλλοντας το πρότυπο της Κρητικής διατροφής.

Πέρυσι είχαν λάβει μέρος στο Φεστιβάλ 37 Πολιτιστικοί Σύλλογοι απ' όλη την Κρήτη, οι οποίοι είχαν φροντίσει να έχουν διάφορες νοστιμιές και κεράσματα για τον κόσμο. Μπορείτε να δείτε τι μας κέρασαν και όλες τις περυσινές συμμετοχές στο σύνδεσμο: http://www.voltarakia.gr/pigame-ki-itan-oraia/item/530-eide-xara-o-ouraniskos-mas

Πέρυσι το πρώτο βραβείο της πρώτης κατηγορίας έλαβε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαράθου, οι εκπρόσωποι του οποίου μας μαγείρεψαν φύλλα αγκινάρας με κουνέλι ντερμπιέ. Όλα τα περυσινά βραβεία μπορούμε να θυμηθούμε στο σύνδεσμο που ακολουθεί: http://www.voltarakia.gr/pigame-ki-itan-oraia/item/537-to-kouneli-pou-kerdise-to-vraveio

Ο διοργανωτής Πολιτιστικός Σύλλογος Αποστόλων και η "ψυχή" του φεστιβάλ Λένα Ηγουμενάκη μας καλούν να κάνουμε βουτιά στο τσικάλι της γεύσης και της παράδοσης.

Παράλληλες εκδηλώσεις και οδηγός μαγειρικής!

Με είσοδο ελεύθερη τα μέλη και οι φίλοι των Πολιτιστικών συλλόγων θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά όχι μόνο τα μαγειρέματα των παραδοσιακών εδεσμάτων, αλλά και τις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Μια χαρούμενη "Παιδική Γωνίτσα" θα περιμένει τους μικρούς επισκέπτες, όπου με την καθοδήγηση παιδαγωγών αλλά και των γιαγιάδων, από διάφορους συλλόγους που θα συμμετέχουν, θα φτιάξουν παραδοσιακές συνταγές, μαθαίνοντας τα ήθη και τα έθιμα που τις συνοδεύουν!

Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει το "Παντοπωλείο Αγάπης" με καλούδια που θα προσφέρουν Σύλλογοι και φίλοι του φεστιβάλ και ο «Οδηγός Μαγειρικής». Τα έσοδα θα διατεθούν για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού της Αιματολογίας-Ογκολογίας Παίδων, της Ογκολογικής Κλινικής και του Τμήματος Χημειοθεραπειών του ΠΑΓΝΗ.

Η πρώτη παρουσίαση του Οδηγού Μαγειρικής, του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, θα γίνει την παραμονή του Φεστιβάλ, το Σάββατο 10 Μαρτίου στο Επιμελητήριο Ηρακλείου. Ο οδηγός θα περιλαμβάνει όλες τις συνταγές που έχουν παρουσιαστεί στο πλαίσιο των 5 πρώτων Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, πλαισιωμένες με πλούσιο και ανεκτίμητο ιστορικό και λαογραφικό υλικό, για την έκδοση του Οδηγού Μαγειρικής.

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης - Image Photo Services από το περυσινό 5ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας