Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξενάγηση στη Βίλα Αριάδνη...

Όταν το 1900 ο Σερ Arthour Evans άρχισε τις ανασκαφές στην Κνωσό βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα πρόβλημα: Κάθε πρωί έπρεπε να διανύει 8 χιλιόμετρα χωματόδρομου από το Ηράκλειο για να φτάσει στον Αρχαιολογικό χώρο. Κάθε βράδυ ακολουθούσε τον αντίστροφο δρόμο.

Εκτός από το ότι το πήγαινε - έλα τον κούραζε, έκρινε πως υπήρχε και σπατάλη χρόνου. Έτσι, αποφάσισε να χτίσει ένα σπίτι για να μένει στην Κνωσό, στο ένα από τα δύο οικόπεδα που είχε κρατήσει για τον εαυτό του όταν αγόρασε τη μεγάλη έκταση του αρχαιολογικού χώρου. Ας μην ξεχνάμε πως εκείνη την εποχή οι αρχαιολόγοι ήταν συνήθως γόνοι εύπορων οικογενειών, οι οποίοι αγόραζαν τις εκτάσεις που ήθελαν να σκάψουν και κάλυπταν τα έξοδα των ανασκαφών εξ ιδίων πόρων.

Ο Έβανς παρήγγειλε στον αρχιτέκτονα Christian Doll να του χτίσει ένα σπίτι και τον Οκτώβριο του 1906 η Βίλα Αριάδνη ήταν έτοιμη! Επρόκειτο για ένα σπίτι με μεγάλες βεράντες, λαξευτή πέτρα, αλλά και άφθονο τσιμέντο. Το νέο για την εποχή υλικό είναι τόσο ενθουσιάσει τον Έβανς που το χρησιμοποίησε ακόμα και για αναστηλώσεις του μινωικού ανακτόρου!

Ένας κήπος μοναδικός!

Ως γνήσιος Βρετανός ο Έβανς επέβλεψε προσωπικά το σχεδιασμό και τη φύτευση του κήπου του: Πολλά δέντρα φυτά ήρθαν από το εξωτερικό, ενώ λαξεύτηκαν ειδικά κανάλια για να εξασφαλιστεί το πότισμά τους το καλοκαίρι. Υπήρχαν πέργκολες στα δρομάκια του κήπου και στη βεράντα, οι οποίες ήταν σκεπασμένες με βουκαμβίλιες, γιασεμιά και άλλα αναρριχητικά φυτά.

Ο θερμοσίφωνας, η μπανιέρα, η απαγωγή...

Για τον εξοπλισμό της Βίλας Αριάδνη έφθασαν από την Αγγλία στην Κρήτη ένας μπρούντζινος θερμοσίφωνας και μια μεγάλη εμαγιέ μπανιέρα, είδη άγνωστα εκείνη την εποχή στο νησί...

Όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν την Κρήτη τον Μάιο του '41, εγκατέστησαν το αρχηγείο τους στη Βίλα Αριάδνη. Εκεί έμενε και ο στρατηγός Κράιπε, ο οποίος απήχθη από συμμαχική ομάδα με αρχηγό τον Πάτρικ Λη Φέρμορ.

Η άνεϋ όρων παράδοση των Γερμανών

Στις 10 Μαΐου 1945 στη Βίλα Αριάδνη υπεγράφη η άνευ όρων παράδοση των δυνάμεων κατοχής της Κρήτης. Ήταν η τελική πράξη που σήμανε και τη λήξη του πολέμου. Μια μικρή μαρμάρινη πλάκα που βρίσκεται εκεί μνημονεύει το γεγονός. Αρκετά χρόνια νωρίτερα, ωστόσο, το 1926, ο Έβανς είχε μεταβιβάσει την ιδιοκτησία του κτήματος και του σπιτιού στη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας. Το 1955 η Βρετανική Σχολή παρεχώρησε κτήμα και σπίτι στο Ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Ξενάγηση στη Βίλα Αριάδνη την Κυριακή!

Ο πολιτιστικός σύλλογος "Συνομιλώντας με τον Μινωικό Πολιτισμό" διοργανώνει την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018 στις 10 το πρωί ξενάγηση με τον Δρ. Κωστή Χρηστάκη, επιμελητή Κνωσού της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, στη Βίλα Αριάδνη (Ερευνητικό Κέντρο Βρετανικής Σχολής Αθηνών, Στρωματογραφικό Μουσείο Κνωσού, και αρχαιολογικές θέσεις).

Επειδή υπάρχει περιορισμένος αριθμός ατόμων, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν τη συμμετοχή τους με γραπτό μήνυμα στο 6977-479717.

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης - Image Photo Services