Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θα δει χαρά ο ουρανίσκος μας!

Αν θέλουμε να δει χαρά ο ουρανίσκος μας επισκεπτόμαστε το φεστιβάλ της Κρητικής Κουζίνας! Αν θέλουμε να μαγειρέψουμε ένα παραδοσιακό φαγητό και να διακριθούμε δηλώνουμε συμμετοχή! Το 6ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας πραγματοποιείται την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018 και ώρα 11:00 το πρωί, στο κέντρο "Κουρήτες" και πραγματικά ανυπομονούμε!

Η μεγάλη αίθουσα των εκδηλώσεων μετατρέπεται σε μια μεγάλη κουζίνα. Κάθε Πολιτιστικός Σύλλογος έχει τον πάγκο του και το κουζινάκι του, όπου παρασκευάζει ένα προκαθορισμένο παραδοσιακό φαγητό και σε συγκεκριμένη ώρα καλείται να το παρουσιάσει στην Κρητική Επιτροπή. Στο μεταξύ, το κοινό περιδιαβαίνει ανάμεσα σε πάγκους και κουζίνες, μυρίζει, γεύεται, παρακολουθεί!

Συμμετοχές ως τις 29 Ιανουαρίου

Εκ μέρους των διοργανωτών, η "ψυχή" του Φεστιβάλ Λένα Ηγουμενάκη καλεί όλους τους Πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς της Κρήτης, να δηλώσουν συμμετοχή στο 6ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας και να παρουσιάσουν αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές με αγνά τοπικά προϊόντα. Η προθεσμία για την δήλωση συμμετοχής είναι μέχρι τις 29 Ιανουαρίου 2018. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Συμμετοχές γίνονται δεκτές στα: τηλ. 6908-863716, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Λένα Ηγουμενάκη Υπεύθυνη Διοργάνωσης Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, Έφορος Πολιτιστικού συλλόγου Αποστόλων Πεδιάδας).

Πέρυσι είχαν λάβει μέρος στο Φεστιβάλ 37 Πολιτιστικοί Σύλλογοι απ' όλη την Κρήτη, οι οποίοι είχαν φροντίσει να έχουν διάφορες νοστιμιές και κεράσματα για τον κόσμο. Μπορείτε να δείτε τι μας κέρασαν και όλες τις περυσινές συμμετοχές στο σύνδεσμο: http://www.voltarakia.gr/pigame-ki-itan-oraia/item/530-eide-xara-o-ouraniskos-mas

Οι κατηγορίες και τα βραβεία

Η αξιολόγηση των εδεσμάτων θα γίνει από καταξιωμένους επιστήμονες και επαγγελματίες, οι οποίοι θα κληθούν να κρίνουν και να αξιολογήσουν τις συνταγές και γενικότερα τις συμμετοχές με διαφορετικά κριτήρια ανά κατηγορία:

* 1η κατηγορία (Παραδοσιακή κρητική συνταγή, τοπικά προϊόντα, γεύση, βαθμός δυσκολίας, παρουσίαση).
* 2η κατηγορία (Ιστορικά, κοινωνικά, θρησκευτικά και λαογραφικά στοιχεία).
* 3η κατηγορία (επιμελημένος, καλαίσθητος και παραδοσιακός στολισμός των πάγκων).

Πέρυσι το πρώτο βραβείο της πρώτης κατηγορίας έλαβε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαράθου, οι εκπρόσωποι του οποίου μας μαγείρεψαν φύλλα αγκινάρας με κουνέλι ντερμπιέ. Όλα τα περυσινά βραβεία μπορούμε να θυμηθούμε στο σύνδεσμο που ακολουθεί: http://www.voltarakia.gr/pigame-ki-itan-oraia/item/537-to-kouneli-pou-kerdise-to-vraveio

Παράλληλες εκδηλώσεις και οδηγός μαγειρικής!

Με είσοδο ελεύθερη τα μέλη και οι φίλοι των Πολιτιστικών συλλόγων θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά όχι μόνο τα μαγειρέματα των παραδοσιακών εδεσμάτων, αλλά και τις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

Μια χαρούμενη "Παιδική Γωνίτσα" θα περιμένει τους μικρούς επισκέπτες, όπου με την καθοδήγηση παιδαγωγών αλλά και των γιαγιάδων, από διάφορους συλλόγους που θα συμμετέχουν, θα φτιάξουν παραδοσιακές συνταγές, μαθαίνοντας τα ήθη και τα έθιμα που τις συνοδεύουν!

Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει το "Παντοπωλείο Αγάπης" με καλούδια που θα προσφέρουν Σύλλογοι και φίλοι του φεστιβάλ και ο «Οδηγός Μαγειρικής». Τα έσοδα θα διατεθούν για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού της Αιματολογίας-Ογκολογίας Παίδων, της Ογκολογικής Κλινικής και του Τμήματος Χημειοθεραπειών του ΠΑΓΝΗ.
Η πρώτη παρουσίαση του Οδηγού Μαγειρικής, του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, θα γίνει το Σάββατο 10 Μαρτίου στο Ηράκλειο Κρήτης. Ο οδηγός θα περιλαμβάνει όλες τις συνταγές που έχουν παρουσιαστεί στο πλαίσιο των 5 πρώτων Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, πλαισιωμένες με πλούσιο και ανεκτίμητο ιστορικό και λαογραφικό υλικό, για την έκδοση του Οδηγού Μαγειρικής.

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης - Image Photo Services από το περυσινό 5ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας