Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όλες οι ωραίες επιλογές που έχουμε μια νύχτα με πανσέληνο...

Στις 7 Αυγούστου απολαμβάνουμε την μεγαλύτερη καλοκαιρινή πανσέληνο... Η εικόνα της φωτογραφίας μας δίνει μια γεύση των παραθαλάσσιων επιλογών, και το θεματάκι που ακολουθεί των... στεριανών! Και υπάρχουν πολλές τέτοιες επιλογές για τη συγκεκριμένη ημέρα στην Κρήτη: Η μία καλύτερη από την άλλη.

Την Αυγουστιάτικη πανσέληνο μπορούμε να απολαύσουμε ταυτόχρονα με ένα σωρό εκδηλώσεις που γίνονται σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία, όλες με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Ταυτόχρονα, ακόμα και χωρίς εκδηλώσεις τη συγκεκριμένη ημέρα, πολλοί χώροι και μουσεία παραμένουν ανοικτοί για το κοινό. Για πάμε ένα βολταράκι να δούμε τι έχει προγραμματιστεί στην Κρήτη, για την Δευτέρα 7 Αυγούστου...

* Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου:

Στον υπαίθριο χώρο του μουσείου, από τις 21.00 ως τις 23.30 διοργανώνεται μουσική αυγουστιάτικη βεγγέρα. Μια ετερόηχη μουσική ομάδα από διαφορετικούς καλλιτέχνες θα παρουσιάζει ποικίλα ηχοχρώματα από το μουσικό και ποιητικό υλικό της πααραδοσιακής μουσικής της κεντρικής και ανατολικής Κρήτης, από τον Ερωτόκριτο μέχρι και τους σημερινούς μαντιναδόρους. Το ολόγιομο φεγγάρι θα ακούσει ξανά τις φωνές του Ερωτόκριτου, και των ερωτικών μαντινάδων, τις αντηχήσεις των πνευστών οργάνων σε σκοπούς της κεντρικής και της Ανατολικής Κρήτης, τις κοντυλιές του Καλογερίδη και άλλες βιαννίτιτκες κοντυλιές με μαντολίνο, συνθέτοντας μια ολοκληρωμένη καντάδα από εκείνες του ξυπνούν το γιασεμί.

Στη συντροφιά των προσκελημένων του μουσείου θα βρίσκονται η Φανή Γιαλυτάκη, με τους Γιάννη Βυνιχάκη, Κώστα Βελιγραντάκη και Κώστα Γιαλυτάκη, η Μαρία Φραγκιαδάκη, ο Μανόλης Παπαδάκης με το Γιάννη Λιναρδάκη, ο Μιχάλης με το Γιώργη Καψάλη, καθώς και ο Δημήτρης Παπαματθαιάκης με το Γιώργη Νεραντζάκη, το Δημητρη Σπανάκη, το Νίκο Παπαμιχαήλ και τους Μαθιό και Ραφαήλ Δαμουλάκη.

* Παρκάκι Κνωσού

Στο Πάρκο της Κνωσού, στο Ηράκλειο, εμφανίζεται στις 9:30 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, το μουσικό σύνολο "Vamos Ensemble" με την Ιωάννα Φόρτη και άλλους 17 μουσικούς. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ένα ευρύ ρεπερτόριο: Η όπερα συναντά το ρεμπέτικο, η ιρλανδέζικη μουσική την παραδοσιακή ελληνική μουσική, ο Kurt Weill τον Μάνο Χατζιδάκι, ο Bregovic τον Σαββόπουλο, η Κρήτη την Κορσική... Η συναυλία αυτή συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κνωσού.
 
Το πάρκο Κνωσού βρίσκεται αμέσως πριν από το Ανάκτορο Κνωσού. Στρίβετε αριστερά κάτω στο δημοτικό πάρκινγκ, όπου μπορείτε και να αφήσετε το αυτοκίνητο σας ελεύθερα, και από κάτω δεξιά θα δείτε το πάρκο.
 
* Ανάκτορο Μαλίων
 
Η έκπληξη του φετινού καλοκαιριού είναι η συναυλία που θα δώσει ο Μάριος Φραγκούλης στο Μινωϊκό Ανάκτορο των Μαλίων, έχοντας στο πλευρό του τη χορωδία Μαλίων τη Δευτέρα 7 Αυγούστου και ώρα 21.30 το βράδυ. Καλεσμένοι του ο Θοδωρής Βουτσικάκης και η Δήμητρα Σελεμίδου, δύο τραγουδιστές της νέας γενιάς που θα παρουσιάσουν τραγούδια αγαπημένα από τη δισκογραφία τους.
 
Ο Μάριος, θα χαρίσει απλόχερα μερικά από τα ωραιότερα ελληνικά και ξένα τραγούδια που υπογράφουν οι πιο σπουδαίοι συνθέτες και στιχουργοί που άγγιξαν τις καρδιές μας. Δημιουργίες των Piovani, Jose-Maria Cano, Lucio Dalla, Χατζιδάκι, Κραουνάκη, Νικολακοπούλου, Ρεμπούτσικα, Ιωαννίδη, Ξαρχάκου και Γκάτσου. Θα ακουστούν επίσης σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση καινούργια τραγούδια της Ελένης Καραίνδρου, Δήμητρας Γαλάνη και Γιώργου Ανδρέου καθώς και νέες συνθέσεις του ίδιου του Μάριου Φραγκούλη σε στίχους του αγαπημένου του στιχουργού Παρασκευά Καρασούλου. Η εκδήλωση διοργανώνεται από τη Χορωδία Μαλίων, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Χερσονήσου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, με δωρεάν είσοδο για όλους. 
 
* Αρχαιολογικός χώρος Τυλίσου
 
Η πανσέληνος της 7ης Αυγούστου στην Τύλισο θα είναι μοναδική. Και αυτό γιατί θα μπορέσουμε να την απολαύσουμε από τις 9 το βράδυ στον αρχαιολογικό χώρο της Τυλίσου, παρέα με μουσική jazz και ελεύθερη είσοδο.
 
Full Moon Jazz Travellers: Γιάννης Παπατριανταφύλλου, κόντρα μπάσο Δημήτρης Τσάκας, σαξόφωνο, Δημήτρης Αγγελάκης, βιμπράφωνο Νίκος Βαργιαμίδης, τύμπανα Ειρήνη Αραμπατζή, φωνη. Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Τυλίσου, You Are What U Do – Κώστας Κουβίδης, Δήμος Μαλεβιζίου, Αρχαιολογική Υπηρεσία Ηρακλείου.
 
* Ενετική έπαυλη De Mezzo στην Ετιά Σητείας
 
Στην Ενετική Έπαυλη De Mezzo στην Ετιά Σητείας διοργανώνεται μουσική εκδήλωση με τοπικές χορωδίες για την ημέρα της Αυγουστιάτικης πανσέληνου, την Δευτέρα 7 Αυγούστου. Η εκδήλωση, με είσοδο ελεύθερη για όλους, ξεκινά στις 20:30 και ολοκληρώνεται στις 23:00 το βράδυ.

* Αρχαιολογικός Χώρος Απτέρας

Μουσική εκδήλωση με τίτλο: «Ταξιδεύουμε με τα φτερά της Μουσικής». Με τις αδερφές, Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή και τον Γιώργο Καλούδη. Συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων-ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ και την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός από τις 8:00 π.μ. έως και τις 12:00 μ.μ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αλώνι ανατολικά των κτισμάτων της πρώην Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου.

* Αρχαιολογικός χώρος Ρόκκας

Στο πλαίσιο των «Γιορτών Ρόκκας 2017» δίνεται συμφωνική συναυλία με την Σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου, τον Μπάσο Χριστόφορο Σταμπόγλη και την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων – ΑΣΟΝ, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Παύλου Σεργίου. Θα παρουσιαστούν Άριες από Όπερες και η 3η Συμφωνία Μπετόβεν (Eroica). Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός από τις 8:00 π.μ. έως και τις 12:00 μ.μ.

 

Και ενώ οι εκδηλώσεις για την Αυγουστιάτικη πανσέληνο κορυφώνονται τη Δευτέρα 7 Αυγούστου και αναφέρονται παραπάνω, υπάρχουν και κάποιες άλλες, λιγότερες στον αριθμό, οι οποίες γίνονται στους αρχιαολογικούς χώρους της Κρήτης, μία ημέρα πριν και μια ημέρα μετά... Σ' αυτό το πλαίσιο, διοργανώνονται:

 

* Αρχαιολογικός Χώρος Απτέρας

Tην Κυριακή, 6 Αυγούστου 2017, δίνει συναυλία ο Γιώργος Καλούδης, στο θέατρο της Αρχαίας Απτέρας. Η προσέλευση για το κοινό ορίζεται από τις 19:30 έως τις 20:15 και μόνο με δελτία δωρεάν εισόδου που θα χορηγηθούν από Τετάρτη έως και Παρασκευή, ώρες 10:00 με 13:00, από τη Γραμματεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων (τηλ. 2821094487), στον 4ο όροφο της Στοάς Βαρδινογιάννη (Νικολάου Πλαστήρα και Αποκορώνου).

 Ο Γιώργος Καλούδης, τσελίστας, λυράρης, αυτοσχεδιαστής και συνθέτης, έχει στο ενεργητικό του τρείς προσωπικές παραγωγές δίσκων, “TRUTH”, “ON THE WIND”, “J.S.BACH: Cello Suites on the Cretan Lyra”, αλλά και πληθώρα εμφανίσεων σε συναυλίες και φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Εμπνευσμένος από την κρητική του καταγωγή, επανήλθε στο αγαπημένο του όργανο το 2004. Προσάρμοσε την τεχνική του τσέλου πάνω στη κρητική λύρα, προσθέτοντας μια 4η χορδή (χαμηλή ντο). Με αυτό τον τρόπο συμπεριέλαβε την 4-χορδη κρητική λύρα στις συνθέσεις, τις ηχογραφήσεις και τις συναυλίες του. Μετά από 12 χρόνια έρευνας και μελέτης, κυκλοφόρησαν σε ψηφιακή μορφή οι Σουίτες του J.S.Bach για σόλο τσέλο, με την 4-χορδη κρητική λύρα του σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, από την DNA-Label Records, το Δεκέμβρη του 2016. Το Μάρτιο του 2017 πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η πρεμιέρα του έργου.

* Αρχαιολογικός χώρος της Ονιθές Γουλεδιανών Ρεθύμνου

Την Τρίτη 8 Αυγούστου, στις 8.30 μ.μ. στον αρχαιολογικό χώρο της Ονιθές Γουλεδιανών μπορούμε να απολαύσουμε, κάτω από την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο, ένα μουσικοθεατρικό ταξίδι στη μνήμη και τον χρόνο. Η ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάνια Παπαδημητρίου και ο πιανίστας Άρης Γραικούσης θα παρουσιάσουν τη μουσικοθεατρική παράσταση «ας θυμηθούμε χωρίς νοσταλγία» που έχει θέμα τη μνήμη και τα συνεπακόλουθά της.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη θέση «Πλάκες» της Ονιθές Γουλεδιανών, μιας σημαντικής αρχαίας πόλης που ήκμασε κατά την αρχαϊκή εποχή και βρίσκεται σε απόσταση 17 χιλιομέτρων νότια της πόλης του Ρεθύμνου. Στην προσωρινή έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου φιλοξενούνται αξιόλογα ευρήματα από την περιοχή. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη, ενώ η προσέλευσή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 8.00μ.μ.

Bonus επιλογή!

Κλείνοντας το παρόν αφιέρωμα για τα ιδιαίτερα βολταράκια της Αυγουστιάτικης πανσελήνου, δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την επιλογή επίσκεψης του αστεροσκοπείου στο Σκίνακα. Βλέπετε η Κυριακή 6 Αυγούστου, είναι μια από τις πέντε Κυριακές του φετινού έτους, κατά τις οποίες το αστεροσκοπείο έχει ανοικτές τις πύλες του για το κοινό: Η Αυγουστιάτικη πανσέληνος από το Αστεροσκοπείο του Σχοίνακα, λοιπόν, προβλέπεται μοναδική εμπειρία!

Λεπτομέρειες για τις επισκέψιμες Κυριακές στο Σκίνακα: http://www.voltarakia.gr/kriti-events/eventdetail/12400/-/voltaraki-sto-skinaka

Λεπτομέρειες για όλες τις εκδηλώσεις της 7ης Αυγούστου: http://www.voltarakia.gr/kriti-events/eventsbyday/2017/8/7/-

www.voltarakia.gr