Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ομιλία για την "Πομπηία της Κρήτης"

Πηγαίνοντας από Ηράκλειο προς Ιεράπετρα και Σητεία, πριν την Παχιά Άμμο, βλέπουμε στα δεξιά μας ένα αρχαιολογικό χώρο. Πρόκειται για το μινωικό συγκρότημα ανακτόρων των Γουρνιών, που σώζεται σε τόσο καλή κατάσταση, ώστε να ονομαστεί "Πομπηία της Κρήτης".

Για την ανασκαφή και τη μελέτη στα Γουρνιά θα μιλήσουν στα Ελληνικά (!) οι αρχαιολόγοι L.Vance Watrous και Thomas Brogan, παρουσιάζοντας διαφάνειες στις 3 Αυγούστου 2017 και ώρα 21.00 στο παλιό τελωνείο, στο λιμάνι της Παχιάς Άμμου.

Οι αρχαιολόγοι θα μας πουν για την εικόνα της καθημερινής ζωής των Μινωιτών, οι οποίοι ασχολούνταν με την αλιεία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αγγειοπλαστική. Για την αρχαία πόλη που φαίνεται να ήκμασε το 1550-1450 πΧ, που καταστράφηκε από σεισμό το 1450 πΧ και εγκαταλείφθηκε οριστικά το 1200 πΧ. Το όνομα της δεν είναι γνωστό, ενώ το όνομα Γουρνιά το πήρε από τις πέτρινες και ξύλινες γαβάθες (γούρνες) που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο πριν ξεκινήσουν οι ανασκαφές. Μερικές σώζονται ακόμα στις εισόδους των δωματίων.

Ο επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος είναι ένας προορισμός που ενδείκνειται για βολταράκι: Τα σπίτια έχουν ανασκαφεί με τους τοίχους τους, τις σκάλες που οδηγούσαν στον δεύτερο όροφο, τους αποθηκευτικούς και εργαστηριακούς χώρους. Στα Γουρνιά βρέθηκαν διάφορα εργαλεία (σμίλες, αγκίστρια, σφυριά, αγγεία, κλπ). Το καλοκαίρι του 2014 Αμερικανοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν νέα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή, όπως κλιβάνους και χώρους ψησίματος για τα αγγεία.

Για όλα αυτά μπορούμε να μάθουμε, λοιπόν, από τους αρχαιολόγους, ενώ νωρίτερα μπορούμε να συνδυάσουμε την εξόρμησή μας με μπάνιο στις κοντινές παραλίες και όχι μόνο...

www.voltarakia.gr