Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκδρομή στο χωριό της σιωπής...

Μπορεί να το έχετε ακουστά "χωριό της σιωπής". Ήταν για χρόνια έρημο λόγω βεντέτας...

Μπορεί να το έχετε ακουστά για τη γέφυρά του. Είναι η ψηλότερη της Ελλάδας και κάνουν εξτρίμ σπορ από εκεί πάνω...

Πρόκειται για το χωριό Αράδαινα στα Σφακιά, όπου θα εκδράμει την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 το Terra Santa Travel.

Mε αναχώρηση από το Ηράκλειο, μπορούμε κι εμείς να γνωρίσουμε από κοντά την Αράδαινα, ένα διόλου συνηθισμένο μικρό χωριό, που έχει εγκαταλειφθεί από την πλειοψηφία των κατοίκων του εδώ και 70 σχεδόν χρόνια. Λέγεται πως η ερήμωσή του οφείλεται σε βεντέτα που ξεκίνησε το 1948 για το... κουδούνι μιας κατσίκας!

Η Αράδαινα είναι χτισμένη στο χείλος του γκρεμού. Ή αλλιώς στο χείλος του φαραγγιού. Φτάνοντας κάποιος εκεί δεν είχε δρόμο για να συνεχίσει. Έπρεπε ή να πάει πίσω ή να κατέβει από ένα παλιό πετρόχτιστο μονοπάτι στον πυθμένα του φαραγγιού της Αράδαινας και μετά να ανέβει το απέναντι μονοπάτι. Το 1987 η γνωστή οικογένεια Βαρδινογιάννη χρηματοδότησε την κατασκευή σιδερένιας γέφυρας, μήκους 70 μέτρων πάνω από το φαράγγι της Αράδαινας. Ενώθηκαν έτσι οι δυο πλευρές του φαραγγιού και συνδέθηκε οδικώς το χωριό Άγιος Ιωάννης με την Ανώπολη.

Αράδαινα

Οι συμμετέχοντες στην εκδρομή της 24ης Σεπτεμβρίου θα δουν τη γέφυρα αυτή που προκαλεί δέος.

Θα δουν τα έρημα σπιτάκια της Αράδαινας και την εκκλησία του Μιχαήλ Αρχαγγέλου, όπου όρκιζαν σε άλλες εποχές τους ζωοκλέφτες.

Θα θαυμάσουν τα τοπία της νοτιοδυτικής Κρήτης, τα οποία διατηρούν την αυθεντικότητά τους.

Βρύσες - Ασκύφου - Σφακιά – Ανώπολη - Αράδενα - Μπαλί

Οι διοργανωτές περιγράφουν την εκδρομή ως εξής: "Την δυσπρόσιτη και τραχιά αυτή περιοχή αγκαλιάζουν οι απόκρημνες πλαγιές των Λευκών Όρων. Η ανυπότακτη κι ανεξάρτητη φύση της γίνεται αντιληπτή, αμέσως μόλις πατήσουμε το χώμα της. Σ΄αυτόν τον τόπο οι μύθοι κι οι θρύλοι είναι ατελείωτοι, όπως κι η ομορφιά των φαραγγιών, των σπηλαίων και των βουνών, που τους έπλασαν.
 
Αναχώρηση το πρωί για την πιο δύσβατη επαρχία της Κρήτης, την επαρχία Σφακίων. Αφού απολαύσουμε το καφεδάκι μας στις Βρύσες, το πασίγνωστο χωρίο με την πλούσια βλάστηση, τα τρεχούμενα νερά και τα πεντανόστιμα τυροκομικά προϊόντα, θα συνεχίσουμε το δρόμο μας στην επαρχία Σφακίων, μέσα από το πιο άγριο μα και φυσικό τοπίο του νησιού και θα φτάσουμε στην Ανώπολη Σφακίων (πατρίδα του Δασκαλογιάννη). Στη συνέχεια, περνώντας από τη σιδερένια γέφυρα η οποία ενώνει τις δυο πλευρές του Φαραγγιού, με ύψος 138 μ. το όποιο την κατατάσσει δεύτερη σε ύψος στην Ευρώπη, θα επισκεφθούμε το χωριό της σιωπής, την Αράδενα (το οποίο ξεκληρίστηκε από βεντέτα) και στο οποίο βρίσκεται η παλιά Βυζαντινή εκκλησία του Μιχαήλ Αρχαγγέλου ανάμεσα σε φαράγγια-χαράδρες και βουνοκορφές. Το θέαμα που θα αντικρύσουμε είναι μοναδικό! Επιστρφή στα Σφακιά, όπου θα εχουμε χρόνο για το μεσημεριανό μας και μπάνιο. Το απόγευμα θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφής, κάνοντας στάση για το απογευματινό μας καφέ στο Μπαλί, γεμάτοι συναισθήματα και εικόνες από την αυθεντική Κρήτη".

Τιμή ατόμου €20 στην οποία περιλαμβάνονται:

  • Μεταφορές με κλιματιζόμενο πούλμαν
  • Συνοδός του γραφείου
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν για περισσότερες πληροφορίες, αλλά και για κρατήσεις θέσεων να επικοινωνούν με το Terra Santa Travel:

Γούβες 70014

Τηλέφωνα: 28970 42609 και 6946 082751, fax: 28970 42569

email:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

web: www.terrasantatravel.gr  

Φωτογραφίες: EUROKINISSI Μιχάλης Καραγιάννης

Σημείωση: Αν σας αρέσουν οι εκδρομές, οι κοντινές και οι μακρινές, ελάτε στην παρέα μας. Αν δεν έχετε ήδη κάνει, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook ή ακολουθήστε μας στο instagram κι εμείς θα σας ακολουθήσουμε πίσω.