Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα πεντανόστιμα χνουδωτά σφαιρίδια!

Γνωρίζουμε τα στρογγυλά χνουδωτά σφαιρίδια της φωτογραφίας μας, που όχι μόνο τρώγονται, μα είναι και πεντανόστιμα;

Δεν είναι, βέβαια, νόστιμα όλο το χρόνο, γιατί από ένα σημείο και μετά μεστώνουν και σκληραίνουν. Όμως αυτή την εποχή, γύρω στο Πάσχα, τον Απρίλιο μήνα είναι σκέτη λιχουδιά.

Ξερετε τι είναι; Φασκόμηλα!

Η κ. Ποπη Ραπάνη από τη Βασιλική του Νομού Λασιθίου, θυμάται πως πριν από 60 χρόνια, όταν ήταν παιδί αυτή την εποχή, "όλοι ζυγώναμε τα φασκόμηλα". "Ειδικά τις μέρες πριν από το Πάσχα που γυρίζαμε στο χωριό όλη μέρα να βρούμε ξύλα για τη φουνάρα, με φασκόμηλα και περατζούνια τη βγάζαμε ως το βράδυ, που επιστρέφαμε στα σπίτια μας".

Το απίστευτο!

Απίστευτο μοιάζει σήμερα το γεγονός πως οι γονείς άφηναν τα παιδιά μόνα τους από το πρωί ως το βράδυ, να μαζεύουν ξύλα για τη φουνάρα, χωρίς να αγωνιούν για την ασφάλειά τους ή για το ήταν νηστικά.

Τα περατζούνια!

"Με φασκόμηλα και περατζούνια τη βγάζαμε ως το βράδυ", λέει η κ. Ραπάνη. Όμως, τι είναι τα περατζούνια;

Πρόκειται για άγρια αγγιναράκια, που έβγαιναν πάνω στα χαράκια, από μόνα τους, χωρίς να πρέπει να σπείρει πρώτα ο άνθρωπος. Θεωρείται εξαιρετικός μεζές, τόσο ωμός, όσο και μαγειρεμένος, ωστόσο είναι δύσκολο και να το βρεις πιά και να το καθαρίσεις και να το μαγειρέψεις (συνήθως με κατσικάκι).

Τα φασκόμηλα

Αν πάντως κυκλοφορείτε αυτή την εποχή στην εξοχή και τύχει να δείτε μπροστά σας καμιά φασκομηλιά, ελέγξτε την για φασκόμηλα. Και αν έχει μη διστάσετε να τα δοκιμάσετε.

faskomila3

Είναι πεντανόστιμα, δροσερά, αρωματικά, ελαφριά, χωνευτικά! Δοκιμάστε και θα μας θυμηθείτε!

Παλιά τα τρώγανε και έτσι, εμείς σήμερα τα καθαρίζουμε με ένα μαχαιράκι, για να φύγει το χνουδάκι. Κάποτε μας είχαν πει πως τα έκαναν και γλυκό του κουταλιού...

Το φασκόμηλο

Το φασκόμηλο θεωρείται μέγα γιατρικό! Μπορεί και να ήταν το καλύτερο βότανο των γιατρών της αρχαιότητας...

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το έδιναν στην γυναίκες για να είναι γόνιμες. Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν ως γενικό τονωτικό για το νου και το σώμα. Οι Ρωμαίοι το ονόμαζαν "ιερό φυτό". Ιπποκράτης, Διοσκουρίδης, Γαληνός το είχαν περί πολλού και ο Καρλομάγνος στο "Συνοδικό" προέτρεπε τους πάντες να έχουν πάντα φασκόμηλο στους κήπους τους!

* Το φασκόμηλο συνίσταται σε περιπτώσεις σωματικής και πνευματικής υπερκόπωσης.

* Είναι το κλασικό βότανο για το βράχνιασμα και την φαρυγγίτιδα.

* Έχει αντισηπτική και αντιμικροβιακή δράση και είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό να χρησιμοποιηθεί για γαργάρες σε περιπτώσεις ορισμένων παθήσεων του στόματος και των ούλων.

* Μπορεί να διακόψει την εφίδρωση, με αποτέλεσμα να βοηθά γυναίκες στην εμμηνόπαυση.

* Ανακουφίζει από πονοκέφαλο, είναι χωνευτικό, ενώ νεότερες έρευνες το συνδέουν με την επιβράδυνση της νόσου αλτσχάιμερ.

Δεν ενδείκνυται η κατανάλωση του από γυναίκες κατά την κύηση και τον θηλασμό, ούτε από άτομα με υπέρταση και ταχυπαλμία.

www.voltarakia.gr

Φωτογραφίες από φασκόμηλα: Στέφανος Ραπάνης - All rights reserved

Σημείωση: Αν σας αρέσουν τα καλά και χρήσιμα νέα, οι τέχνες, η παράδοση, ο πολιτισμός κάντε like στη σελίδα μας στο facebook ή ακολουθήστε μας στο instagram κι εμείς θα σας ακολουθήσουμε πίσω.