Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα χλωροκούκια φέρνουν την Άνοιξη!

Λένε πως τα χελιδόνια φέρνουν την Άνοιξη... Εμείς, από όταν είμασταν παιδιά, χελιδόνια σπάνια βλέπαμε, οπότε δεν καταλαβαίναμε γιατί οι άνθρωποι το πίστευαν αυτό. Για εμάς η Άνοιξη ερχόταν όταν έμπαιναν στο σπίτι μας κουκιά!

Αυτά τα βλέπαμε κάθε χρόνο και ήταν αποδεδειγμένα προάγγελος κάθε Άνοιξης στο σπίτι μας στην Κρήτη.

Τότε, βέβαια, μη νομίζετε... Σε καμία εκτίμηση δεν τα είχαμε... Με ψωμοτύρι τη βγάζαμε όταν τα μαγείρευε η μαμά... Μόνο τις ελιές ξεδιαλέγαμε από το μεζέ με τα χλωροκούκια του μπαμπά...

Ποιος να μας τό 'λεγε πως χρόνια μετά τα κουκιά σε κάθε τους μορφή θα αποτελούσαν για τον ουρανίσκο μας ένα γκουρμέ φαί!

Τρελαινόμαστε να τα τρώμε χλωρά, με μαύρα ελιδάκια και παξιμάδι, δεν τα χορταίνουμε ξερά, ως κουκόφαβα, με μπόλικο κρεμμύδι, μα η αγαπημένη μας έκδοση των κουκιών είναι η εικονιζόμενη στη φωτογραφία.

Κουκιά χλωρά, με μάραθα και σκορδόφυλλα δροσερά!

koukia3

Η πρώτη φορά κάθε χρονιάς που τρώμε το φαγητό αυτό, είναι για εμάς η πρώτη μέρα της Άνοιξης. Είναι ένα φαγητό τόσο απλό και τόσο υπέροχο μαζί! Για να το χορτάσουμε δεν τρώμε μαζί του κανένα συνοδευτικό, συνήθως ούτε καν παξιμάδι ή ψωμί (παρότι το "τραβάει" η σάλτσα του η λαδερή)...

Ακολουθεί η συνταγή στην πιο απλή της μορφή. Ακριβώς το ίδιο φαγητό μπορεί να φτιαχτεί με την προσθήκη χοχλιών ή/και αγκινάρας.

Η πανεύκολη συνταγή!

Ένα κιλό χλωροκούκια

Ένα μάτσο μάραθο

Μπόλικα σκορδόφυλλα

Ένα μάτσο σέσκουλα (σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, γνωστά και ως "λάχανα" και ως "γούλα").

Λάδι - αλάτι

Εκτέλεση: Πλένουμε, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε όλα μας τα υλικά. Τα ρίχνουμε στο τσικάλι μαζί το ελαιόλαδο και το αλάτι. Ανάβουμε το μάτι και τα ανακατεύουμε ώσπου να τσιγαριστούν - μαραθούν. Προσθέτουμε λίγο βραστό νερό και αφήνουμε το φαγητό μας να γίνει! Τόσο απλά, τόσο καλά!

Σκορδόφυλλα και συμβουλές

Μην ανησυχείτε για τις ποσότητες των υλικών. Μαγειρέψτε με ελεύθερη τη διαίσθηση και με πίστη στις ικανότητές σας όπως οι γιαγιάδες μας. Αυτό είναι το Νο 1 μυστικό για κάθε πετυχημένο φαγητό.

Αυτή την εποχή μπορούμε να βρούμε όλα τα υλικά στις λαϊκές αγορές της Κρήτης, εκτός από τα σκορδόφυλλα. Είμαστε πάντα προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο αυτό με τον πιο απλό τρόπο: Παραχώνουμε σε μια γλάστρα τις σκελίδες του σκόρδου που έχουν αρχίσει να βγάζουν φύτρο! Θα εντυπωσιαστείτε από το πόσο γρήγορα και εύκολα θα αποκτήσετε τα δικά σας σκορδόφυλλα, τα οποία ταιριάζουν υπέροχα επίσης με την ταραμοσαλάτα και τη φάβα...

Χλωροκούκια: Ο ορισμός του γκουρμέ φαγητού!

Το φαγητό που δεν μπορούμε να βρούμε σε οποιοδήποτε εστιατόριο...
Το φαγητό του οποίου τα υλικά δεν υπάρχουν σε κάθε σούπερ μάρκετ...
Το φαγητό που δεν μπορούμε να έχουμε κάθε εποχή του χρόνου...
Το φαγητό που δεν μπορεί να "πειραχτεί" από τους σύγχρονους σεφ...
Το φαγητό που δεν μπορούν να φτιάξουν όλα τα χέρια...

www.voltarakia.gr

ΕΣΤ

Φωτογραφίες: Στέφανος Ραπάνης - All rights reserved

Σημείωση: Κι άλλες πανεύκολες, πεντανόστιμες συνταγές από τα παλιά εδώ: Σαλμός με πατάτες γιαχνί & Φυλλάδα γιαχνί