Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρητικιά ομελέτα με σφαράγγια

Τα αγριοσπάραγγα είναι ένα είδος που προτιμούν πολύ οι τροφοσυλλέκτες της Κρήτης. Τα σφαράγγια, όπως τα αποκαλούν οι ντόπιοι, βγαίνουν συνήθως την Άνοιξη...  Φέτος, όμως, η παρατεταμένη χειμωνιάτικη καλοκαιρία συνέβαλε στο να τα απολαύσουμε και νωρίτερα.

sparagia1034

Κατά τη διάρκεια αγροτικών εργασιών που κάναμε σε λιόφυτα τον Ιανουάριο, εντοπίσαμε και μαζέψαμε μια καλή ποσότητα από ολόδροσα σφαράγγια. Για ομελέτα τα προορίζαμε, αλλά κοντέψαν να μη φτάσουν γιατί τα μασουλούσαμε ωμά σ' όλη τη διαδρομή της επιστροφής!

Ομελέτα με σφαράγγια που αγαπούν οι κρητικοί!

Αν τα άγρια σπαράγγια μας είναι πολύ τρυφερά μπορούμε να τα σοτάρουμε στο τηγάνι που θα κάνουμε την ομελέτα μας, πριν προσθέσουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Επειδή συνήθως έχουμε και μερικά πιο μεστωμένα, είναι πιο ασφαλής η λύση του βρασίματος.

Βράζουμε τα σπαράγγια και βάζουμε το λάδι στο τηγάνι. Μόλις κάψει ρίχνουμε τα σπαράγγια, τα αβγά χτυπημένα, το αλάτι και -όσοι θέλουν- το πιπέρι. Γυρίζουμε την ομελέτα να ψηθεί και από τις δύο μεριές.

sparagia1037

Η ομελέτα αυτή φτιάχνεται γρήγορα, είναι θρεπτική, ελαφριά και χορταστική μαζί. Μπορούμε να τη φάμε ως ορεκτικό ή ως κυρίως πιάτο. Σερβίρεται ζεστή, αλλά τρώγεται και κρύα.

Με λίγα λόγια είναι... βολικό φαγητό για όσους τυχερούς έχουν εξασφαλισμένη την πρώτη ύλη.

Πως αλλιώς τα τρώμε και που τα βρίσκουμε;

Τα σφαράγγια μπορούμε να τα φάμε επίσης ωμά ή βραστά με λαδολέμονο ως σαλάτα.

sparagia1032

Σπαράγγια άγρια μπορούμε να βρούμε σε πολλές περιοχές της Κρήτης. Από περιοχές που είναι δίπλα στη θάλασσα μέχρι και στα βουνά. Συχνά οι σπαραγγιές υψώνονται ανάμεσα στις ξινίδες. Όταν τις εντοπίζουμε κόβουμε μόνο τα τρυφερά βλαστάρια. Το χρώμα τους μπορεί να είναι διαφορετικό από περιοχή σε περιοχή, από πράσινο ανοιχτό μέχρι πράσινο σκούρο, μωβ, ενίοτε και σχεδόν μαύρο.

Άγρια σπαράγγια έτρωγαν και οι αρχαίοι Έλληνες, που τα θεωρούσαν φάρμακο για το ουροποιητικό σύστημα και αφροδισιακά. Ίσως γι' αυτό στόλιζαν τις νύφες με τους βλαστούς τους...

www.voltarakia.gr

Φωτογραφίες: Στέφανος Ραπάνης - All rights reserved

Σημείωση: Αν σας άρεσε το παρόν μπορεί να σας αρέσει και η φυλλάδα γιαχνί ή οι φαβοκεφτέδες!