Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Για πάντα νέοι με αμάραντο!

Είναι σημαντικό για εμάς το να φαινόμαστε νεότεροι; Αν είναι, η απάντηση βρίσκεται στο φυτό της φωτογραφίας. Λέγεται ελίχρυσος, αλλά είναι γνωστός και ως αμάραντος.

Οι αισθητικοί το χρησιμοποιούν εναντίον της γήρανσης, οι χειροτέχνες για να φτιάχνουν όμορφες κατασκευές, η εναλλακτική ιατρική για να κλείσει βαθιές πληγές του παρελθόντος... Οι γιαγιάδες μας το χρησιμοποιούσαν για να μην πηγαίνει ο σκόρος στα ρούχα τους, ενώ υπήρξαν πολλές Ελληνίδες στα χρόνια του πολέμου που το έδιναν συμβολικά στους άνδρες της οικογένειας όταν έφευγαν για το μέτωπο: Για να έχουν την τύχη του... Για να είναι αμάραντοι...

Η διεθνής επιστημονική ονομασία του αμάραντου είναι Helichrysum Stoechas. Πρόκειται για φρυγανώδες φυτό με λευκό, πυκνό χνούδι. Οι βλαστοί του, οι οποίοι φτάνουν σε ύψος το μισό μέτρο, βγάζουν πολλά κεφάλια, δίνοντάς μας το υπέροχο θέαμα της φωτογραφίας.

Σε κάποιες περιοχές είναι ο ελίχρυσος γνωστός και ως Σεμπρεβίβα ή Σεμπρεβίδα. Η λέξη αυτή έχει μείνει από την εποχή της Βενετοκρατίας. Βγαίνει από το ιταλικό «sempre» και το «vivere», που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει "ζωντανό για πάντα"... Κι αυτό γιατί ο ελίχρυσος κι αν κοπεί διατηρεί το άρωμα, το χρώμα και την ομορφιά του...

Αναπλάθει το "πόδι της χήνας"!

Ο ελίχρυσος αποκαλείται και φυτό της αιώνιας νεότητας χάρη στην ιδιότητα που έχει να επαναφέρει το δέρμα σε πιο υγιή κατάσταση και καθυστερεί τη γήρανση χάρη στην ισχυρότατη κυταρρο-αναπλαστική του δράση. Θεωρείται καλός για οτιδήποτε δερματικό: Για τη θεραπεία εγκαυμάτων, ακμής, έρπητα, πληγών, μωλώπων, εκζεμάτων, ενώ επίσης φιλτράρει τις υπεριώδεις ακτίνες!

Το λάδι του ελίχρυσου αποτελεί εξαιρετικό λάδι για μασάζ και εντριβές, ειδικά για πόνους μυών και έντονη σωματική καταπόνηση. Βοηθάει στην ανάπλαση των τραυμάτων, προσφέρει ισχυρές ιδιότητες στην αναγέννηση και επανασύνδεση των τραυματισμένων ιστών, είναι ιδανικό για το κατεστραμμένο δέρμα, αναπλάθει το "πόδι της χήνας", μειώνει τις διχρωμίες και τις ουλές, αυξάνει την κυκλοφορία του κυκλοφορικού κ.α.

"Πόδι της χήνας" έχει επικρατήσει να λέγονται οι μικρές ρυτίδες έκφρασης που σχηματίζονται στις εξωτερικές γωνίες του ματιού με την πάροδο του χρόνου...

Αμάραντος αντί... ναφθαλίνης!

Πρώτος ο Θεόφραστος αναφέρει πως το συγκεκριμένο φυτό προστατεύει τα ρούχα από το σκόρο.

Όμως, είναι γνωστό πως στα χωριά της Ηπείρου κατά το παρελθόν, οι γιαγιάδες τοποθετούσαν αφειδώς τον Αμάραντο στους χώρους αποθήκευσης των ρούχων και των κλινοσκεπασμάτων τους, ως ένα είδος φυσικού σκοροαπωθητικού, αντί της ναφθαλίνης!

Αποκατάσταση ψυχικής ισορροπίας...

Ο ελίχρυσος θεωρείται από τους αρωματοθεραπευτές ένα από τα κορυφαία αιθέρια έλαια. Όσοι ασχολούνται με τη θεωρία των τσάκρα και την ενεργειακή αρωματοθεραπεία, το κατατάσσουν στις πρώτες θέσεις. Το άρωμά του καταπραΰνει το θυμό, ενώ βοηθά τα άτομα στην αποκατάσταση της ψυχικής ισορροπίας.

Σε ψυχολογικό επίπεδο, πιστεύεται πως μπορεί να λειτουργήσει επίσης επουλωτικά, κλείνοντας τις συναισθηματικές πληγές του παρελθόντος και απελευθερώνοντας την ψυχική ενέργεια που βρίσκεται εγκλωβισμένη εκεί.

Σε ενεργειακό επίπεδο, θεωρείται πως έχει τη δύναμη να διασκορπίζει τα βαθύτερα, «κολλημένα» αρνητικά συναισθήματα, ειδικά εκείνα που συνδέονται με το Στοιχείο του Ξύλου: Τη διαρκή μνησικακία, τον μισο-συνειδητό θυμό, την πικρότητα και την επίμονα αρνητική στάση.

Ο ελίχρυσος χαλαρώνει και υποστηρίζει την περιοχή του ηλιακού πλέγματος, ελαφρύνοντας την ένταση που απορρέει από υπερ-προσπάθεια και υπερβολικό έλεγχο...

www.voltarakia.gr

Ιδέα για το κείμενο και φωτογραφία από το Μάραθος Μαλεβυζίου Κρήτης: Μαρία Δρούλου, εκπαιδευτικός - μελισσοκόμος.