Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιος φτιάχνει ακόμα την κυρά Σαρακοστή;

Όταν ζύμωναν οι γυναίκες τη λαγάνα τους παλιά, έφτιαχναν και την κυρά Σαρακοστή. Κάθε ένα από τα 7 πόδια αυτής της ζυμαρένιας φιγούρας συμβόλιζε τις επτά εβδομάδες ως το Πάσχα.

Καθε Σάββατο της έκοβαν και από ένα πόδι, ώστε να υπολογίζουν το χρόνο. Το τελευταίο πόδι κοβόταν το Μεγάλο Σάββατο. Σάματις είχαν τα ημερολόγια οι παλιοί;

Διαβάζουμε αναλυτικές πληροφορίες για την κυρά - Σαρακοστή από τη Μαριάννα Ραπάνη:

Η κυρά Σαρακοστή δεν έχει στόμα. Δεν τρώει γιατί νηστεύει και δεν μιλάει επειδή προσεύχεται...

Η κυρά Σαρακοστή δεν έχει αυτιά. Δεν ακούει γιατί δεν θέλει να... "κολάζεται" και για να προσεύχεται απερίσπαστη.

Η κυρά Σαρακοστή έχει τα χέρια της σταυρωμένα. Είναι συνεσταλμένη. Είναι μετρημένη. Και θα μείνει έτσι ως την Ανάσταση.

Η κυρά Σαρακοστή έχει επτά της πόδια. Το κάθε ένα από αυτά συμβολίζει τις επτά εβδομάδες μέχρι το Πάσχα. Κάθε Σάββατο της έκοβαν και από ένα πόδι, ώστε να υπολογίζουν το χρόνο. Το τελευταίο πόδι κοβόταν το Μεγάλο Σάββατο. Σάματις είχαν τα ημερολόγια οι παλιοί;

Η κυρά Σαρακοστή είναι απλή. Τα μόνα της στολίδια είναι η ποδιά της και ο σταυρός στο κεφάλι της. Η ποδιά της συμβολίζει την πίστη της στο σπιτικό της και ο σταυρός την πίστη της στο Θεό.

Πως την έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας;

Η λαγάνα, το επίπεδο ψωμί με την ελάχιστη ψίχα, την τραγανή κόρα και το ξεχωριστό σουσαμένιο άρωμα, τρώγεται πλέον μόνο την Καθαρά Δευτέρα, σηματοδοτώντας την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής. Παλιότερα ήταν η επιλογή των πιστών για όλες τις ημέρες μέχρι το Πάσχα.

Συνήθιζαν, λοιπόν, οι γιαγιάδες μας από τη ζύμη της λαγάνας να φτιάχνουν τη γυναικεία φιγούρα της κυρά-Σαρακοστής. Στην περίπτωση που δεν προβλεπόταν η παρασκευή λαγάνας στο νοικοκυριό, την έφτιαχναν με αλεύρι και νερό!

Η χάρτινη κυρά Σαρακοστή...

Σε ορισμένες περιοχές επικρατεί ακομα και σήμερα η κυρά Σαρακοστή να φτιάχνεται με χαρτί. Σχεδιάζουμε τη γυναικεία φιγούρα, την χρωματίζουμε, την κόβουμε γύρω - γύρω και έτοιμη! 

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία και συνταγή για τη ζυμαρένια κυρά Σαρακοστή: https://akispetretzikis.com/el/categories/pswmia-zymes/kyra-sarakosth

Σημείωση: Αν σας αρέσει η παράδοση και η Κρήτη, ελάτε στην παρέα μας. Αν δεν έχετε ήδη κάνει, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook ή ακολουθήστε μας στο instagram κι εμείς θα σας ακολουθήσουμε πίσω.