Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σπανάκι: Ένας μύθος καταρρίπτεται...

Το σπανάκι, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι το αγαπημένο φαγητό του Ποπάυ καθώς έχει τεράστια περιεκτικότητα σε σίδηρο. Όταν το έτρωγε μπορούσε να έχει υπερφυσικές δυνάμεις και μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Οι μαμάδες μας επέμεναν πάρα, μα πάρα πολύ, να τρώμε το σπανάκι μας, όταν ήμασταν μικροί...

Πως θα νοιώθατε, αν σας λέγαμε ότι η σούπερ περιεκτικότητα του σπανακιού σε σίδηρο οφείλεται σε... μαθηματικό λάθος; Ναι, ναι, και όμως!

Όπως υποστηρίζεται, η πραγματική του περιεκτικότητα είναι 3,5 mg ανά 100 γραμμάρια και όχι 35. Ο επιστήμονας που έκανε τον υπολογισμό είχε ξεχάσει να βάλει... την υποδιαστολή!

Παρά το γεγονός πως οι υπολογισμοί που έγιναν το 1870 από το Γερμανό χημικό Erich von Wolf το 1870, σχετικά με την περιεκτικότητα του σπανακιού σε σίδηρο, έχουν διαψευστεί εδώ και δεκαετίες από τον μαθηματικό Samuel Arbesman, το μύθος παραμένει ζωντανός!

Το σπανάκι εξακολουθεί να είναι η πρώτη τροφή που μας έρχεται στο μυαλό σε σχέση με το σίδηρο, άντε μαζί με τις φακές!

Σπανάκι και λεμόνι, πάνε πακέτο!

Παρόλα αυτά το σπανάκι, είναι όντως πολύ θρεπτικό, απλά δεν έχει τόσο σίδηρο όσο νομίζαμε στην αρχή. Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σελήνιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, χλωροφύλλη, άλατα ιωδίου και σαπωνίνες που κάνουν πολύ καλό στην υγεία και τον οργανισμό μας, καθώς και βοηθά το νευρικό και ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το σπανάκι περιέχει οξέα που ακυρώνουν την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Για να απορροφηθεί ο σίδηρος του σπανακιού πρέπει να συνοδεύεται από βιταμίνη C, για παράδειγμα, από χυμό λεμονιού.

Μερικά από τα τρόφιμα που περιέχουν περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι είναι το συκώτι (14 mg), το κακάο σε σκόνη (11,6 mg), τα ξερά φασόλια (6,7 mg), οι φακές (6,1 mg), ο αρακάς (4,8 mg), η σοκολάτα (4,4 mg), η γλιστρίδα (3,6 mg) κ.α.

www.voltarakia.gr

Κείμενο: Μαριάννα Ραπάνη
Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης - All rights reserved