Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παπάγια, η... αντισυλληπτική!

Κάποτε παπάγια μπορούσε κανείς να βρει μόνο στις τροπικές χώρες της Αμερικής. Όμως, πλέον, το φυτό, που μοιάζει με δέντρο και δίνει νόστιμους καρπούς, ευδοκιμεί και μες στις πόλεις της Κρήτης...

Κάναμε το βολταράκι μας στην πυκνοκατοικημένη περιοχή Μασταμπάς του Ηρακλείου και ξαφνικά στην οδό Λάππας βρισκόμαστε κάτω από μια σκιά παχιά! Σηκώνουμε τα μάτια μας ψηλά και αντικρίζουμε την εικόνα της φωτογραφίας...

Ανάμεσα στ' άλλα μια παπάγια με μπόλικους ώριμους καρπούς να ξεπροβάλλει μέσα από ένα παρτέρι! Η παπάγια, είναι ένα θαυματουργό φυτό! Η συχνή της κατανάλωση μας βοηθά να έχουμε δέρμα λαμπερό, φρέσκο και χωρίς ακμή! Βοηθούν σ' αυτό και τα αντιοξειδωτικά που βοηθούν στον έλεγχο της πρόωρης γήρανσης...

Αν έχουμε προβλήματα πέψης η παπάγια είναι ιδανική. Η παπαΐνη, ένα ένζυμο που περιέχει, έχει τη δυνατότητα να διαλύει τις σκληρές ίνες του κρέατος, γεγονός που είχε ανακαλυφθεί αιώνες πριν από τους αυτόχθονες Αμερικάνους. Οι ίδιοι χρησιμοποιούσαν την παπαγια για την αντιμετώπιση εξανθημάτων, τραυμάτων, τσιμπημάτων και εγκαυμάτων.

Σήμερα η παπαΐνη υπάρχει σε αλοιφές αλλά και σε χάπια που πωλούνται από τη φαρμακοβιομηχανία για την αντιμετώπιση πεπτικών προβλημάτων και όχι μόνο.

Η παπάγια είναι ένα φρούτο πλούσιο σε φυτικές ίνες και μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης. Ερευνητές έχουν αποδώσει στο εκχύλισμα από φύλλα παπάγιας και στο ρόφημά του σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες έναντι ευρέως φάσματος ειδών καρκίνου.

Το παχύ έντερο καθαρίζει με την παπάγια, ενώ πρόκειται για τροφή με λίγες θερμίδες και μεγάλη θρεπτική αξία. Ως εκ τούτου, είναι μια καλή επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος.

Καλά όλα αυτά, αλλά...

Ιατρικές έρευνες σε ζώα επιβεβαίωσαν την αντισυλληπτική και αμβλωτική ιδιότητα του φυτού. Οι σπόροι του, επίσης, έχουν αντισυλληπτικές ιδιότητες στους αρσενικούς πιθήκους (σε συγκεκριμένο είδος).

Και μην βιαστείτε να πείτε "τι μας νοιάζει για τους σπόρους"... Οι συγκεκριμένοι μαύροι σπόροι της παπάγιας τρώγονται. Έχουν στυφή, πιπεράτη γεύση και σε πολλές κουζίνες αλέθονται και χρησιμοποιούνται σε αντικατάσταση του μαυροπίπερου.

Όπως διαβάζουμε στο ΒΗΜΑscience στις έρευνες που γίνονται για το ανδρικό αντισυλληπτικό δοκιμάζονται μεταξύ άλλων "οι χυμοί της ινδικής φτέρης (Azadirachta indica), εκείνοι του κινεζικού «τριπτερύγιου ραδικιού» (Lei gong teng), οι σπόροι του φρούτου παπάγια και το ολεανολικό οξύ που βγαίνει από τα μύρτιλλα του ασιατικού θάμνου Eugenia jambolana. Ολα τους σταματούν την παραγωγή σπέρματος, χωρίς εμφανείς παρενέργειες"...

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης - Image Photo Services