Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ακτή που έγινε... παραλιακή!

Η σημερινή μας φωτογραφία είναι τραβηγμένη μεταξύ 1935 και 1945 και δείχνει πέντε νεαρές Ηρακλειώτισσες να κάνουν το μπάνιο τους με φόντο το μέγαρο Φυτάκη!

Μα, πως; Είναι δυνατόν; Ναι, ναι... Και όμως είναι! Εκείνη την εποχή βορείως του Μεγάρου Φυτάκη, δεν υπήρχε παραλιακή, υπήρχε ακτή!

Όπως μας ενημερώνει ο αξιοσέβαστος παλιός Ηρακλειώτης κ. Νίκος Φλεμετάκης: "Κατά τη δεκαετία μεταξύ 1935 και 1945, οι Ηρακλειώτες έκαναν μπάνιο σε αυτήν την περιοχή, η οποία είχε μεγάλη παραλιακή ακτή". Ο ίδιος μας ενημερώνει πως όλη η περιοχή μέχρι τη διασταύρωση του δρόμου προς Κατσαμπά ήταν... θάλασσα και καταλήγει: "Σήμερα ένα κομμάτι, το λεγόμενο τότε «Τρυπητή», από τη μεγάλη σπηλιά που υπήρχε, σώζεται πιο πέρα από εκεί που σήμερα λειτουργεί το Λούνα Παρκ Κατερίνα".

Η πρώτη πολυκατοικία του Ηρακλείου!

Αξίζει να σημειωθεί πως το μέγαρο Φυτάκη (το οποίο σήμερα έχει μετατραπεί σε ξενοδοχείο) ήταν το πρώτο πολυώροφο κτήριο στην πόλη του Ηρακλείου. Η ανέγερσή του άρχισε το έτος 1926 και ολοκληρώθηκε το 1930.

Οι πλούσιες αστικές οικογένειες Ηρακλειωτών που διέμεναν τότε στα διαμερίσματά του, έπαιρναν μαζί τους φτωχές κοπέλες ως υπηρέτριες. Τα κορίτσια αυτά ένοιωθαν τότε πολύ τυχερά που ζούσαν μέσα σ' ένα τόσο πολυτελές περιβάλλον. Στα χωριά τους συχνά δεν είχε καν τουαλέτες ή τρεχούμενο νερό και στο μέγαρο Φυτάκη είχε μέχρι και... θέρμανση!

Μας μίλησε γι' αυτά πρόσφατα μια από τις "υπηρέτριες" του Μεγάρου Φυτάκη. Συγκινήθηκε όταν ανοικοδομήθηκε το κτίριο για να στεγάσει το ξενοδοχείο "Μέγαρο" και αποφάσισε να πάει και να ζητήσει από το προσωπικό να δει από κοντά το διαμέρισμα στο οποίο εργαζόταν ως νέα. Το προσωπικό της το επέτρεψε και τη συνόδευσε στους χώρους που ζούσαν τα πρώην αφεντικά της. Οι στιγμές που ακολούθησαν ήταν συγκινητικές και για την πρώην, αλλά και για τους νυν εργαζόμενους στο Μέγαρο Φυτάκη.

Δημοφιλής πλαζ και ο... Κούλες!

Με την ευκαιρία, να σημειώσουμε ότι η εικονιζόμενη ακτή μπροστά από την πρώτη πολυκατοικία του Ηρακλείου, δεν ήταν το μόνο σημείο στο οποίο έκαναν παλιά μπάνιο οι Ηρακλειώτες. Δημοφιλής πλαζ της εποχής ήταν και ο... Κούλες!

Εντελώς διαφορετικές ήταν βέβαια τότε οι συνθήκες... Οι άνθρωποι και να ήθελαν να πάνε να κολυμπήσουν αλλού, ήταν δύσκολο να μεταφερθούν. Σάμπως υπήρχαν τα πολλά μεταφορικά μέσα;

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Από το αρχείο της Λιάνας Σταρίδα