Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σήμερα εθελοντές, παλιά οι νοικοκυρές!

Πολλά πάρκα, πλατείες, παραλίες καθαρίστηκαν στο πλαίσιο της πανελλήνιας εθελοντικής δράσης "Let's Do It Greece". Αξιέπαινοι εθελοντές έβαλαν τα γάντια τους, πήραν τις σακούλες τους και καθάρισαν εθελοντικά σε πόλεις και χωριά, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Κρήτης.

Βλέπουμε εικόνες απ' όλους αυτούς τους καθαρισμούς και συνειρμικά μας έρχονται στο μυαλό άλλες δύο...

* Η πρώτη είναι από την εθνική οδό τον Απρίλιο του 2018 μεταξύ Αγίου Νικολάου και Παχειάς Άμμου. Ένας μεσήλικας τουρίστας είχε σταματήσει στο ύψος του Ίστρον και είχε βγει με την σύζυγό του για να αγναντέψουν τις ονειρικές παραλίες που υπάρχουν στην περιοχή.

Γυρίζοντας στο αυτοκίνητο κρατούσε μαζί του δύο άδεια πλαστικά μπουκάλια νερού, που μάζεψε από το δρόμο για να τα ρίξει στα σκουπίδια! Διαφορά νοοτροπίας: Άλλος πετάει τα μπουκάλια από το παράθυρο στο δρόμο για να μη "λερώσει" το αυτοκίνητό του και άλλος τα μαζεύει για να μην είναι "λερωμένος" ο δρόμος μιας ξένης χώρας...

* Η δεύτερη εικόνα που μας έρχεται στο μυαλό είναι από τις συνοικίες του Ηρακλείου 40 χρόνια πριν... Τότε κάθε νοικοκυρά, μόλις ξυπνούσε το πρωί, πριν να πιάσει ζέστη, έβγαινε με τη σκούπα της στο δρόμο. Μάζευε ξερά φύλλα, χώματα και σκουπίδια και μετά έμπαινε στο σπίτι για ν' αρχίσει την καθημερινή φασίνα. Με τον τρόπο αυτό, χωρίς να απασχολούνται οδοκαθαριστές, οι γειτονιές ήταν πάντα καθαρές.

Τό 'χαν μάλιστα σε ντροπή τους οι παλιές νοικοκυρές να έχει σκουπίδια και σκόνες ο δρόμος μπροστά από το σπίτι ή από την αυλή τους. Σήμερα, η συγκεκριμένη νοοτροπία έχει εκλείψει και το κενό αυτό γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί από εθελοντικές δράσεις που γίνονται κατά καιρούς. Υπάρχουν ακόμα, όμως, κυρίως σε χωριά, γυναίκες παλιές που μένουν πιστές στις σωτήριες νοοτροπίες αυτές. Γυναίκες που κάνουν εθελοντισμό χωρίς να το γνωρίζουν καν!

Μεγάλοι υποστηρικτές του εθελοντισμού τα voltarakia μας δε θα μπορούσαν παρά να επικροτήσουν και τους παλιούς και τους νέους εθελοντές. Όσους καθαρίζουν γύρω τους είτε συνειδητά, είτε από... συνήθεια! Η φωτογραφία είναι από στο πάρκο Θεοτοκόπουλου στην πλατεία των Λιονταριών, το οποίο καθάρισαν οι εθελοντές του "Πολυχώρου" Ηρακλείου.

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Στέφανος Παπαδάκης