Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κάποτε φοβόντουσαν να περάσουν από 'δω οι Χριστιανοί!

Από τη σημερινή πλατεία Αρκαδίου, κάποτε οι Χριστιανοί φοβόταν να περάσουν! Η περιοχή από το συγκεκριμένο σημείο μέχρι και το Ναό του Σωτήρος (που βρισκόταν στην πλατεία Κορνάρου, αλλά δυστυχώς κατεδαφίστηκε) ήταν στέκι Τούρκων και μάλιστα όχι εκείνων του υψηλότερου επιπέδου... Εκεί υπήρχαν καφενέδες μόνο για Οθωμανούς της... πιάτσας, αλλά και μια μεγάλη αγορά, κάτι σαν υπαίθρια λαϊκή...

Αντίθετα, η οδός 1821 δε θεωρείται μόνο σήμερα "καλός" δρόμος. Ήταν από την εποχή της Ενετοκρατίας, οπότε και τον χρησιμοποιούσαν οι ενετοί ιππότες για τους αγώνες τους και τις κονταρομαχίες τους. Τότε ο συγκεκριμένος δρόμος αριθμούσε έξι (!) εκκλησίες από την αρχή μέχρι το τέλος του... 

Στη 1821 υπήρχαν και τα ντερμιτζίδικα... Ακούμε παλιούς Ηρακλειώτες να χρησιμοποιούν συχνά αυτή την έκφραση σαν θέλουν να περιγράψουν μια θέση στο κέντρο της πόλης. Όμως, η θέση αυτή δεν είναι πάντα η ίδια με αποτέλεσμα να έχουμε μπερδευτεί! 

Μα που είναι τελικά αυτά τα ντερμιτζίδικα; Το μπέρδεμα έχει γίνει γιατί υπάρχουν τα πάνω, τα κάτω και τα μεσαία ντερμιτζίδικα στο Ηράκλειο: Τα κάτω ντερμιτζίδικα είναι στο goody's, τα μεσαία ντερμιτζίδικα στη 1821, στο ύψος της Μονής Οδηγητρίας. Τα πάνω ντερμιτζίδικα στην 1821, στο ύψος της οδού Κόσμων. Για χρόνια στα ντερμιτζίδικα λειτουργούσαν στιβανάδικα, μαχαιράδικα (κάποια λίγα έχουν μείνει μέχρι σήμερα στα μεσαία ντερμιτζίδικα), ενώ δεν έλειπαν από το σημείο και οι πρακτικοί γιατροί με τις... βδέλλες!

Όλες οι πληροφορίες καταγράφτηκαν από τα "βολταράκια" σε εθελοντική ξενάγηση που είχε προσφέρει στους Ηρακλειώτες η αρχαιολόγος Λιάνα Σταρίδα.

 www.voltarakia.gr