Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βολταράκι κοντινό, ταξίδι μακρινό!

Τι πιο χαλαρωτικό; Παίρνουμε ένα καλό βιβλίο και το ψαθάκι μας, φοράμε το μαγιό μας και πάμε βολταράκι στην παραλία! Μπορεί η παραλία να είναι ακριβώς δίπλα μας, όμως, το μυαλό μας, ανάλογα με το βιβλίο που έχουμε επιλέξει μπορεί να ταξιδέψει χιλιόμετρα μακριά... Και μάλιστα εντελώς δωρεάν!

Τη δυνατότητα να κάνουν ταξίδια νοερά μέσα από ένα καλό βιβλίο φαίνεται πως εκτιμούν ιδιαιτέρως οι Έλληνες, οι οποίοι διαθέτουν (έκπληξη-έκπληξη) ένα από τα υψηλοτέρα ποσοστά βιβιλιόφιλων σε επίπεδο Ευρώπης. Συγκεκριμένα, σε έρευνα της Eurostat το 11,9% των Ελλήνων απαντά ότι το διάβασμα των βιβλίων είναι μία από τις κύριες ασχολίες στις οποίες αφιερώνουν ελεύθερο χρόνο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 15 χώρες της Ευρώπης από το 2008 έως το 2016. Από αυτήν προκύπτει ότι το 16,8% των ερωτηθέντων στη Φινλανδία δηλώνει πως το διάβασμα βιβλίων αποτελεί μία από τις κύριες δραστηριότητές τους στον ελεύθερο χρόνο τους. Ακολουθούν η Πολωνία (16,4%), η Εσθονία (15%), η Ελλάδα και το Λουξεμβούργο (11,9%), η Γερμανία, η Ουγγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Σερβία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Ρουμανία, η Γαλλία, η Νορβηγία και τελευταία η Τουρκία.

Καλοκαιρινή πρότασή μας για βιβλία!

Αν σας άνοιξε η όρεξη για βολταράκια με βιβλία στις παραλίες, σας προτείνουμε με χαρά δύο βιβλία. Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά γι' αυτά τα βιβλία, θα περιοριστούμε σ' αυτό που μας έκανε να τα αγαπήσουμε περισσότερο: Ενώ μιλούν για πραγματικά, συγκλονιστικά γεγονότα, δεν μας... "αγριεύουν". Αντίθετα, μαλακώνουν την ψυχή. 

* "Σερενάτα" του Ομέρ Ζουλφού Λιβανελί. 

* "Σερρα" του Γιάννη Καλπούζου. 

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης - Image Photo Services