Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αχ... Πρωτομαγιά

Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία, είναι, όμως, επίσης και η μέρα που γιορτάζει η Άνοιξη, η μέρα που γιορτάζει η φύση! Όχι μόνο στην Ελλάδα, μα και σε πολλές χώρες του βόρειου ημισφαιρίου.

Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς έχει τις ρίζες του στις παγανιστικές εορτές του παρελθόντος. Πολλά από τα αρχαία έθιμα επιβιώνουν μέχρι και σήμερα. Λατρεύουμε το κλασικό ελληνικό εθιμοτυπικό: Να φτιάχνουμε στεφάνια από λουλούδια!

Φτιάχνουμε πρώτα το στεφάνι μας με ξύλα που λυγίζουν εύκολα και το στερεώνουμε με σπάγκο ή με σύρμα. Μαζεύουμε μαργαρίτες και φτιάχνουμε κολαΐνες, δηλαδή μπελονιάζουμε τα λουλούδια μας, με βελόνα και κλωστή σε μακριές ανθισμένες λωρίδες... Τυλίγουμε τις λωρίδες αυτές γύρω από το στεφάνι μας και έτοιμος ο Μάης μας!

Πωλούνται κολαΐνες!

Πολλοί βαριούνται να κάνουν όλοι αυτή τη διαδικασία. Το έχουν καταλάβει, λοιπόν, αθίγγανοι και άλλα μέλη φτωχών μειονοτήτων και τι έχουν σκαρφιστεί; Φτιάχνουν κολαΐνες και τις πουλούν στα φανάρια την Πρωτομαγιά!

Συνηθισμένο είναι επίσης για εξοικονόμηση χρόνου να φτιάχνουμε στεφάνια, όπως είναι αυτά που φορούν στα κεφαλάκια τους τα όμορφα παιδάκια της φωτογραφίας. Μαζεύουμε, δηλαδή ανθισμένα κλωνάρια και τα δένουμε όλα μαζί σε στεφάνια, χωρίς να κάνουμε τη διαδικασία με τις κολαΐνες!

Η εξόρμηση στην εξοχή για να φτιάξουμε τα Πρωτομαγιάτικα στεφάνια μας, συνοδεύεται από υπαίθρια γλέντια, στα οποία πρωταγωνιστεί η κατανάλωση κρασιού και ψητού κρέατος.

Η ημέρα των εργατών!

Όμως εκτός απ' όλα αυτά τα αισιόδοξα και ανθηρά, την Πρωτομαγιά γιορτάζεται η μέρα των εργατών. Το Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η εξέγερση αυτή αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές της πάλης των τάξεων στη νεότερη εποχή. Για να τιμηθεί διοργανώνονται πορείες διαμαρτυρίας στην Κρήτη, στην Ελλάδα, στον κόσμο...

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης - Ιmage Photo Services