Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα χόρτα αναγνωρίζονται ως πολιτιστική κληρονομιά!

Από χαμηλά, δίπλα στην αλμύρα της θάλασσας, μέχρι ψηλά, στα πιο απάτητα βουνά, παντού στην Κρήτη υπάρχουν χόρτα θαυματουργά. Χόρτα, με ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, συχνά και με θεραπευτικές.

Σε περιόδους πείνας, τα χόρτα της Κρήτης έχουν σώσει πολλούς ανθρώπους από την ασιτία, ενώ διαχρονικά έχουν κυρίαρχη θέση στην κρητική διατροφική παράδοση. Είτε σκέτα (σαλάτα, βραστα, γιαχνερά), είτε ως βάση για πεντανόστιμα φαγητά (χορτόπιτες, κατσικάκι με ασκολύμπρους, χοιρινό με ραδίκια κ.α.) τα χόρτα της Κρήτης είναι η γεύση που κάθε ντόπιος αγαπά!

Η αξία τους πλέον αναγνωρίζεται και επισήμως: Τα άγρια βρώσιμα χόρτα της Κρήτης και οι εθνοβοτανικές πρακτικές του νησιού εγγράφησαν στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού.

Πίσω από τη σημαντική αυτή εξέλιξη και αποδοχή βρίσκονται οι επιμελητές του Μουσείου "Λυχνοστάτης" που με τη συμβολή του ΤΕΙ Κρήτης και της διδάσκουσας στο Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας (ΤΕΙ Σητείας) Δρ. Αντωνέλλας Ψαρουδάκη συνέταξαν και υπέβαλλαν το σχετικό φάκελο στο Υπουργείο.

Με την απόφαση αυτή τα άγρια βρώσιμα χόρτα, καθώς και τα κοινωνικά και εθιμικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με τις πρακτικές αναγνώρισης, διαλογής, συλλογής, επεξεργασίας, συντήρησης, παρασκευής και κατανάλωσής τους αναγνωρίζονται ως ζωντανό κομμάτι του διατροφικού πολιτισμού της Κρήτης...

Όπως απεφάνθησαν οι ειδικοί: "Η θέση που έχει η άγρια βρώσιμη χλωρίδα στην καθημερινή ζωή της Κρήτης, καθώς και ο ευρηματικός όσο και απλός τρόπος παρασκευής των τροφών που περιέχουν χόρτα, συνιστούν πολύτιμη έκφανση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού και χρήζουν περαιτέρω προστασίας, επιστημονικής τεκμηρίωσης και ανάδειξης".

Απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας του Μουσείου «Λυχνοστάτης» είναι η ένταξη των εθνοβοτανικών πρακτικών της Κρήτης στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Παγκόσμιας Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO...

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης - Image Photo Services

ΠΗΓΗ: "Εφημερίδα Πατρίς"