Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το τυροκέλι και η σκάφη!

Μπορείτε να φανταστείτε μια ζωή χωρίς πλυντήρια ρούχων; Μια ζωή, στην οποία δε θα είναι απαραίτητο το... ανοιχτήρι, ο βραστήρας ή το ραβδομπλέντερ, αλλά το "τυροκέλι";

Όπως μας ενημερώνει η Ιωάννα Κρασανάκη, "τυροκέλι" είναι το πράσινο ντουλαπάκι της φωτογραφίας. Σ' αυτό έβαζαν οι άνθρωποι το τυρί τους, έτσι ώστε να αερίζεται, αλλά ταυτόχρονα να μην μπορούν να το πλησιάσουν έντομα (μύγες κυρίως).

Στα απαραίτητα της καθημερινότητας παλιά... ήταν και τα είδη που χρειάζονταν για το πλύσιμο των ρούχων. Πλυντήρια ρούχων τότε δεν υπήρχαν με αποτέλεσμα οι γυναίκες να παιδεύονται προκειμένου να κάνουν μια δουλειά που είναι για τις σημερινές νοικοκυρές ρουτίνα...

Για να πλύνουν ένα ρούχο χρειαζόταν σκάφη, κόπανο, κι ένα ειδικό ξύλο με ομοιόμορφα εξογκώματα. Στο τελευταίο έτριβαν τα ρούχα. Αλλά κι αυτά μη νομίζετε πως τα είχαν όλοι... Για τα φτωχά νοικοκυριά της Κρήτης, ήταν τότε η απόκτηση σκάφης ήταν επένδυση μεγαλύτερη απ' ότι είναι σήμερα η απόκτηση ηλεκτρικού πλυντηρίου!

Απαραίτητο για την καθαριότητα και το πλύσιμο των ρούχων ήταν, επίσης, το σαπούνι ελαιολάδου, το οποίο έφτιαχναν μόνες τους από το φετσόλαδο. Δηλαδή από το πηχτό λάδι με τα πολά οξέα που μένει στον πάτο του βαρελιού. Όποια νοικοκυρά δεν έφτιαχνε το σαπούνι της δεν είχε για να πλύνει τα ρούχα της, τα πιάτα της, τα χέρια της, τα μαλλιά της, τα παιδιά της... Σ' αυτή την περίπτωση το επικρατέστερο σενάριο ήταν να πάρει σαπούνι από άλλο νοικοκυριό, δίνοντας ως αντάλλαγμα άλλο είδος πρώτης ανάγκης π.χ. τρόφιμα.

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Μανώλης Πλατής