Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το γλύκισμα που προβλέπει... το μέλλον!

Οι ζαχαρωτές μαντινάδες ήταν ένα γλύκισμα των παλιών Κρητικών, το οποίο εξαφανίστηκε μυστηριωδώς το 1970. Πρόκειται για μικρά ζαχαρωτά δακτυλίδια τυλιγμένα γύρω από χρωματιστά χαρτάκια. Όταν φάμε το ζαχαρωτό δαχτυλίδι και ξετυλίξουμε το χρωματιστό χαρτάκι, θα βρούμε πάνω του γραμμένη μια μαντινάδα. Μια μαντινάδα, η οποία είναι μελετημένη και σημαδιακή σχεδόν πάντα!

Θα μπορούσε να πει κανείς πως οι ζαχαρωτές μαντινάδες των Κρητικών είναι κάτι σαν τα fortune cookies των κινέζων! Όσοι έχουν επισκεφτεί κινέζικο εστιατόριο γνωρίζουν πως στο τέλος του γεύματος προσφέρετε το μπισκότο της τύχης. Στη γεύση δεν είναι τίποτα το φοβερό, μα αν το σπάσει κανείς (άσχετα με το αν το φάει ή όχι) μέσα του θα βρει ένα χαρτάκι με ένα ρητό τυπωμένο πάνω του...

Οι ζαχαρωτές μαντινάδες ήταν το γλύκισμα του έρωτα που έκανε την εμφάνισή του όλα τα πανηγύρια της παλιάς Κρήτης. Τις πουλούσαν οι πλανόδιοι μέσα σε χάρτινα χωνάκια για μια δραχμή. Άλλα χωνάκια είχαν 10, άλλα 15 άλλα 20 ζαχαρωτές μαντινάδες. Οι μικροί τις λάτρευαν για τη ζάχαρη, οι έφηβοι και οι νέοι για τη μαντινάδα!

Καθώς οι μαντινάδες στα χαρτάκια ήταν τις περισσότερες φορές ερωτικές, όλα τα νεαρούδια της εποχής τις χρειάζονταν για να προβλεφθεί το μέλλον τους! Αν υπάρχει κάποιος κρυφός έρωτας, αν πλησιάζει γάμος, αν, αν, αν...

Καμιά φορά, ωστόσο, οι μαντινάδες είχαν και στοιχεία... προφητικά! Γι' αυτό (αλλά και για τη ζάχαρη, που ήταν τότε είδος πολυτελείας) ζαχαρωτές μαντινάδες αγόραζαν συχνά μέχρι και οι γέροι.

H επάνοδος των ζαχαρωτών μαντινάδων!

Όπως προαναφέρθηκε, αυτό το αγαπημένο γλύκισμα των παλιών κρητικών εξαφανίστηκε μυστηριωδώς το 1970. Τα τελευταία χρόνια, όμως, οι ζαχαρωτές μαντινάδες έχουν εμφανιστεί ξανά! Τις βλέπουμε κυρίως σε γάμους και βαφτίσεις... Τις βλέπουμε σε πολλές εκδηλώσεις που έχουν σχέση με την παράδοση και τη γεύση.

Την τελευταία φορά που τις είδαμε ήταν στο Φόρουμ των Επιμελητηρίων του νησιού για την προώθηση των Κρητικών προϊόντων. Μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστόλων Πεδιάδος έφτιαχναν ζαχαρωτές μαντινάδες και τις πρόσφεραν στον κόσμο.

Η δικιά μας μαντινάδα έλεγε:

"Τον ήλιο επαρακάλεσα όντε θα βγει να φέξει
να 'ρθει να δει τα μάθια σου, να δω πόσο θ' αντέξει".

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης - Ιmage Photo Services