Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αιγοπρόβατα στη Μονή!

Αν επισκεπτόσασταν μια Μονή και βλέπατε αναρτημένη τη συγκεκριμένη πινακίδα, θα σας έκανε εντύπωση; Θα φανταζόσασταν ποτέ ότι μια Ιερά Μονή της Κρήτης θα αντιμετώπιζε προβλήματα... εισβολής αιγοπροβάτων;

Εμείς πάντως ουδέποτε και θα το φαντοζόμαστε, γι' αυτό και μας έκανε εντύπωση η γραπτή παράκληση της Μονής της Αγίας Αικατερίνης στον Κρουσώνα. Εντύπωση έκανε σε έναν από τους επισκέπτες η πινακίδα, γι' αυτό και τη φωτογράφισε. Αναγράφει: "Όταν εισέρχεσθε εις την Ιεράν Μονήν από την μικρή πόρτα, σας παρακαλούμε πολύ να την κλείνετε διότι τα αιγοπρόβατα εισέρχονται εις τον χώρο της Μονής".

Και λίγη ιστορία...

Η μονή Αγίας Ειρήνης βρίσκεται 25km νότια του Ηρακλείου και 3km δυτικά του Κρουσσώνα, στις πλαγιές του Ψηλορείτη και σε υψόμετρο 630m. Η πρόσβαση στη μονή γίνεται μέσω του δρόμου που συνδέει τον Κρουσσώνα με το Κρουσσανιώτικο Λιβάδι και με το διπλανό ίδρυμα για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες «ο Άγιος Σπυρίδων».

Η μονή λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι και είναι από τις παλαιότερες στην Κρήτη. Πιστεύεται ότι κτίστηκε κατά το τέλος της Ενετοκρατίας, αλλά καταστράφηκε από τους Τούρκους το 1822, για να ξανακτιστεί το 1944.

Ο δίκλιτος ναός της μονής είναι αφιερωμένος στην Αγία Ειρήνη (5 Μαΐου) και στην Κοίμηση της Θεοτόκου (15 Αυγούστου). Το μοναστήρι ανήκει στα ακμαία μοναστήρια της Κρήτης. Αξίζει να επισκεφτείτε το μοναστήρι, να μιλήσετε με τις μοναχές που το διατηρούν πολύ περιποιημένο, αλλά και να θαυμάσετε την υπέροχη θέα.

Πηγή των πληροφοριών για τη Μονή: www.cretanbeaches.com

Φωτογραφία: Νικόλας Ραπάνης