Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα βραβευμένα καλιτσούνια!

Οι περισσότερες νοικοκυρές στην Κρήτη φτιάχνουν τα καλιτσούνια τους τη Μεγάλη Πέμπτη... Και από αυτές οι πιο πολλές έχουν συνταγές που πάνε από χέρι σε χέρι και από μαμά σε κόρη, εδώ και πολλές δεκαετίες...

Από τη μαμά της πήρε μια ωραία συνταγή για καλιτσούνια - λυχναράκια η Καίτη Παπαδάκη από ατην Παχειά Άμμο, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών "Νηρηίδες". Τη συνταγή αυτή εκτελεί κάθε χρόνο τέτοια εποχή προκειμένου να γεύεται η οικογένειά της και οι φίλοι της το παραδοσιακό αυτό γλυκό.

Μέσα στο 2018, όμως, η κ. Παπαδάκη έκανε καλιτσούνια δύο φορές: Την πρώτη για τη συμμετοχή της Παχειάς Άμμου στο 6ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας. Τα καλιτσουνάκια, που παρασκευάστηκαν με άξια βοηθό την Πόπη Φιλιππάκη, σημείωσαν μεγάλη επιτυχία!

Έλαβαν, μάλιστα, και το δεύτερο βραβείο, της πρώτης κύριας κατηγορίας (Παραδοσιακή Κρητική συνταγή, Τοπικά προϊόντα, Γεύση, Βαθμός δυσκολίας, Παρουσίαση) μαζί με τη Δαμάστα (κατσικάκι με ραδικόριζες) και το Σγουροκεφάλι (παραδοσιακά κεράσματα γάμου)!

Αν θέλετε φέτος να φτιάξετε καλιτσουνάκια για βραβείο, τότε διαβάστε τη συνταγή που ακολουθεί και με ευγένεια παραχωρήθηκε στα "Βολταράκια" μας!

ΥΛΙΚΑ για τη ζύμη

1 ποτήρι λάδι
1 ποτήρι γάλα
2 αυγά
1 ποτήρι ζάχαρη
2 μπέικιν
3 βανίλιες
Ξύσμα λεμονιού
Περίπου ένα κιλό αλεύρι (η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή)

ΥΛΙΚΑ για τη γέμιση

1,5 κιλό μυζήθρα
1-2 αυγά
1,5 ποτήρι ζάχαρη
4 βανίλιες
λίγη κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζυμώνουμε τη ζύμη μας και την αφήνουμε να ξεκουραστεί. Όσο αυτό συμβαίνει ετοιμάζουμε τη γέμιση, ανακατεύοντας τη μυζήθρα με τα υπόλοιπα υλικά, εκτός την κανέλα.

Ανοίγουμε φύλλο 1,5 εκατοστών και "βγάζουμε" από αυτό στρογγυλά κομμάτια, τα οποία κόβουμε με ένα ποτήρι ή άλλο σκεύος της επιλογής μας. Σε κάθε "στρογγυλό" βάζουμε μια μεγάλη κουταλιά μυζήθρας. Την "πιτακώνουμε" για να πάει σε όλο το φύλλο, το οποίο αρχίζουμε να τσιμπάμε με τα δάχτυλά μας γύρω - γύρω για να κάνουμε τα... "αυτάκια" των καλιτσουνιών μας.

Απλώνουμε στο ταψί μας λαδόκολλα και τα τοποθετούμε. Τα αλείφουμε με αυγό και πασπαλίζουμε με κανέλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 - 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν χρώμα. Όταν αυτό συμβεί, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Κρύα, τα φυλάσσουμε σε μπολ, βάζοντας ανάμεσά τους που και νεραντζόφυλλο...

Καλή επιτυχία!

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης - All rights reserved