Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί τρώμε ντολμαδάκια τη Μεγάλη Πέμπτη;

Απ' όλα τα έθιμα της Μεγάλης Πέμπτης το αγαπημένο μας από τότε που θυμόμαστε τους εαυτούς μας είναι τα ντολμαδάκια! Οι νοικοκυρές της Κρήτης συνηθίζουν την ημέρα αυτή να φτιάχνουν ντολμαδάκια γιαλαντζί (χωρίς κιμά, δηλαδή) χρησιμοποιώντας τα πρώτα τρυφερά αμπελόφυλλα που μόλις έχουν αρχίσει να διαθέτουν οι κουρμούλες...

Κατά τα παιδικά μας χρόνια, κάθε Μεγάλη Πέμπτη ήταν η χαρά μας βρισκόμαστε στην κουζίνα, όπου οι μεγαλύτερες γυναίκες δούλευαν από το πρωί πυρετωδώς. Πάνω στην κουζίνα έβραζαν 4 διαφορετικές μπογιές για να βάψουμε τα αυγά, ενώ φούρνος άδειαζε και γέμιζε ξανά με καλιτσουλάκια μοσχομυριστά.

Εμάς, όμως, το μυαλό μας ήταν στο τσουκάλι με τα ξινά, αχνιστά, πεντανόστιμα ντολμαδάκια που επιτάσσει το έθιμο... Η χαρά μας γινόταν ακόμα μεγαλύτερη όταν προλαβαίναμε να βουτήξουμε το πρώτο ντολμαδάκι και να το φάμε με το χέρι, αχνιστό, πριν καν προλάβει να σερβιριστεί σε πιάτο!

Γιατί τρώμε ντολμαδάκια τη Μεγάλη Πέμπτη;

Τα ντολμαδάκια δεν είναι εύκολο φαγητό... Γιατί, λοιπόν, η παράδοση θέλει να μαγειρεύονται τη Μεγάλη Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία είναι επιφορτισμένες με τόσες άλλες πολλές δουλειές οι νοικοκυρές;  Λένε ότι το κάνουμε αυτό γιατί η Παναγία τύλιγε ντολμάδες όταν έμαθε ότι θα σταυρώσουν το Χριστό, τα παράτησε όλα έτσι στη μέση και έτρεξε κοντά του. Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, λοιπόν, οι νοικοκυρές φτιάχνουν ντολμαδάκια κάθε Μεγάλη Πέμπτη.

Κι αφού τη λύσαμε κι αυτήν την απορία, μας γεννήθηκε άλλη... Πως οι παλιές νοικοκυρές προλάβαιναν κι έκαναν ντολμαδάκια, καλιτσουνάκια, αυγά κόκκινα, συχνά και πασχαλινά κουλούρια την ίδια μέρα;

Ντολμαδάκια από φύλλα... μουριάς!

Στην Κρήτη κάποιες νοικοκυρές που δεν έχουν πρόσβαση σε αμπέλια και αμπελόφυλλα κάνουν ντολμαδάκια με φύλλα μουριάς.  Η πληροφορία μας είχε έρθει από τη Μεσαρά (βλ. παλαιότερη σχετική ανάρτηση εδώ). Τα φτιάξαμε τα ντολμαδάκια με τα μουρνόφυλλα και πραγματικά... ήταν πολύ καλά!

www.voltarakia.gr

Σημείωση: Αν σας αρέσουν τα καλά νέα και το Πάσχα, ελάτε στην παρέα μας. Αν δεν έχετε ήδη κάνει, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook ή ακολουθήστε μας στο instagram κι εμείς θα σας ακολουθήσουμε πίσω.