Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το λιβάδι του παραμυθιού... δίπλα μας!

Κοιτούσαμε τη φωτογραφία και πραγματικά δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε... Δεν μας περνούσε από το μυαλό πως ένα τέτοιο μέρος υπάρχει στην πραγματικότητα, πόσο μάλλον ότι βρίσκεται στην Κρήτη μας.

Και όμως! Πρόκειται για το Οροπέδιο Γιους Κάμπος, το οποίο βρίσκεται στις δυτικές παρυφές του Ψηλορείτη (του όρους Κέδρος), κοντά στην κοιλάδα του Αμαρίου, περίπου 31km νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου.

Το μικρό αυτό οροπέδιο κάθε Άνοιξη γεμίζει από χιλιάδες λουλούδια. Ανάμεσά τους σπάνιες ορχιδέες, αλλά και οι εικονιζόμενες ενδημικές τουλίπες του είδους Tulipa doerfleri, που κάνουν το οροπέδιο να μοιάζει στρωμένο με ένα κοκκινοπράσινο χαλί.

Στο "λιβάδι του παραμυθιού" μπορούμε να φτάσουμε μέσω του χωριού Γερακάρι. Εφόσον αποφασίσουμε να κάνουμε το βολταράκι μας στην περιοχή, χαιρόμαστε τη φύση και τα λουλούδια της, αλλά δεν κόβουμε για να πάρουμε στο σπίτι μας. Το είδος της ενδημικής τουλίπας που υπάρχει εκεί έχει ανακηρυχτεί προστατευόμενο με προεδρικό διάταγμα από το 1981.

Πέρα από τους τύπους και τους νόμους, υπάρχει όμως και η ουσία... Η ουσία είναι πως αυτό το περιβάλλον θέλουμε να παραμείνει αναλλοίωτο για να μπορούν να το χαρούν τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας και τα παιδιά των εγγονιών μας...

Το όνομα Γιούς Κάμπος σημαίνει ο Κάμπος της Hούς, που στην ελληνική μυθολογία ήταν η θεά της Αυγής.

www.voltarakia.gr