Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τηγανιτά χόρτα με γεύση... μαρίδας!

Αφού τηγανίζουμε σχεδόν όλα τα λαχανικά, γιατί όχι και τα χόρτα; Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκε όποιος πειραματίστηκε πρώτος με το τηγάνισμα των χόρτων στην Κρήτη, που κατέληξε σε μια... αποκάλυψη: Υπάρχει ένα κοινό χόρτο, οι Αγόγλωσσοι, που όταν τηγανιστούν έχουν γεύση... ψαριού! Μαρίδας συγκεκριμένα!

Δε σας κάνουμε πλάκα. Άλλο να σας λέμε κι άλλο να το δοκιμάσετε. Εμείς (που δεν ξέραμε καν ότι υπάρχουν χόρτα τηγανιτά) είχαμε την σπάνια ευκαιρία να τα δοκιμάσουμε στο 6ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ινίου - Μοναστηρακίου είχε βρει μεγάλη ποσότητα από αγογλώσους, ένα φυτό με μακρόστενα φύλλα, τριχωτό βλαστό και μωβ ανθάκια.

Τους αγογλώσσους τους είχαν καλαλατισμένους, τους αλεύρωναν και τους τηγάνιζαν επί τόπου σε καυτό λάδι. Μας προέτρεψαν να δοκιμάσουμε, αλλά εμείς δε χρειαζόμαστε και πολλά παρακάλια. Σκοπό το ‘χαμε, έτσι κι αλλιώς... Και αλήθεια σας το λέμε ήταν φανταστικό! Η γεύση του θύμιζε μαριδάκι, όπως μας είχαν προϊδεάσει, οι άνθρωποι που μας το πρόφεραν.

Οι ίδιοι μας είπαν πως τους αγογλώσσους άλλοι τους τηγανίζουν και με κουρκούτι, αντι για σκέτο αλευράκι, ενώ αποτελούν ιδανικό μεζέ για ρακί. Εμείς πάντως την επόμενη φορά που θα τους φάμε θα θέλαμε να τους συνοδεύσουμε με ρετσινάκι! Στα γούστα μας η ρετσίνα τους ταιριάζει καλύτερα από ρακί!

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης - Image Photo Services