Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το "εξαφανισμένο" σταμναγκάθι!

Πριν από 30 χρόνια, παιδάκια ακόμα, όταν κάναμε τα βολταράκια μας με το μπαμπά σε παραλιακές περιοχές της Κρήτης, συλλέγαμε άφθονο από το σταμναγκάθι της φωτογραφίας. Βρίσκαμε ένα μεγάλο αγκαθωτό θάμνο καθόμαστε κάτω, βγάζαμε τα μαχαιράκια μας και κουβεντιάζοντας με την ησυχία μας, κόβαμε τις πράσινες "φουντίτσες" ανάμεσα από τα αγκάθια του σταμναγκαθιού.

Ούτε που μας περνούσε από το μυαλό να κουβαλάμε όλες τις αγκάθες σπίτι... Ούτε που διανοούμασταν να το ξεπατώσουμε για να το καθαρίσουμε αργότερα με την ησυχία μας... Άλλωστε θέλαμε να ξαναφυτρώσει για να το ξαναβρούμε και την επόμενη χρονιά... Και το ξαναβρίσκαμε και το ξαναμαζεύαμε και το (ξανα)απολαμβάναμε...

Μετά από κάποια χρόνια αρχίσαμε να παρατηρούμε μια μείωση στους πληθυσμούς του... Μετά από μερικά ακόμα ψάχναμε το άγριο σταμναγκάθι με το κερί... Πέρασαν τα χρόνια και εξαφανίστηκε εντελώς από τους τόπους που το μαζεύαμε μικροί...

Ώσπου... Ώσπου στο 6ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας βλέπουμε πάνω σ' ένα πάγκο προσεγμένο και περιποιημένο... το άγριο σταμναγκάθι των παιδικών μας χρόνων... Το μικρό... Που ενώ πίκριζε δεν το έλεγες πικρό, μα απλώς... πικάντικο!

Για να δοκιμάσουμε... Είναι άραγε και η γεύση του η ίδια; Μμμμμ... Μα, ναι! Απίστευτο!

- "Συγνώμη κοπελιά, υπάρχει ακόμα αυτό το σταμναγκάθι";
- "Ουουου γεμάτος είναι ο κόσμος"...
- "Δηλαδή ποιος κόσμος; Στον ίδιο κόσμο -έχω την αίσθηση- πως ζω κι εγώ, μα τέτοιο σταμναγκάθι έχω χρόνια να δω"...
- "Ε, έχει! Έχει! Δεν ψάχνεις καλά μάλλον"...

Όλα αυτά διαδραματίστηκαν στον πάγκο του νικητή Πολιτιστικού Συλλόγου Γαζίου, που κέρδισε το 1ο βραβείο της πρώτη κατηγορίας για το αντικριστό του. Εμείς αντικριστό δε δοκιμάσαμε, πάντως το σταμναγκάθι ήταν σίγουρα για βραβείο!

Μπράβο σ' αυτόν που το βρήκε, μπράβο σ' αυτόν που το (καλά)αρτυσε, μπράβο και σ' αυτόν που είχε την ιδέα να μας το προσφέρει!

Εεεε... κι άμα βρει κανείς στα παραθαλάσσια βολταράκια του κάποιον τόπο που νά 'χει ακόμα σταμναγκάθι τέτοιο, ας στείλει ένα μήνυμα στα «βολταράκια». Χάρη θα του το χρωστάμε...

Σταμναγκάθι εναντίον ζαχαρώδους διαβήτη!

Το σταμναγκάθι, όπως προκύπτει από έρευνες βοηθά στην εξισορρόπηση της γλυκόζης στο αίμα και βοηθά στην αντιμετώπιση του ζαχαροδιαβήτη σε ήδη πάσχοντες. Ταυτόχρονα λειτουργεί προληπτικά, αλλά και ως ασπίδα σε όσους έχουν προδιάθεση.

Επιπλέον, το σταμναγκάθι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες και Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι σύμμαχοι της καρδιάς, της καλής υγείας του οργανισμού, τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και δρουν κατά της οξείδωσης των κυττάρων και της αντιγήρανσης των ιστών. Διαθέτει αντισηπτικές, αντιρρευματικές και υπογλυκαιμικές ιδιότητες, ενώ περιέχει βιταμίνες C και Ε καθώς και ιχνοστοιχεία, όπως σίδηρο, κάλιο, νάτριο, φώσφορο και μαγνήσιο.

Είναι δηλαδή ένας θησαυρός της φύσης!

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης - Image Photo Services