Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κουλουράκια εναντίον... γλωσσοφαγιάς!

Ένα πολύ παλιό, άγνωστο σε πολλούς, έθιμο της Κρήτης για το γάμο μάθαμε πρόσφατα. Πρόκειται για "τα κουλουράκια τα τσιμπητά" που φτιάχνονταν με σκοπό την προστασία των μελλόνυμφων από τη γλωσσοφαγιά!

Το έθιμο έφεραν στην επιφάνεια οι κυρίες του Πολιτιστικού Συλλόγου Σγουροκεφαλίου κατά το πρόσφατο 6ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας. Όπως μας εξήγησαν, τις παραμονές του γάμου φτιάχνονταν από συγγενείς των μελλόνυμφων τα κουλουράκια τα τσιμπητά, τα οποία πρόσφεραν για τα καλορίζικα...

Η ιδιαιτερότητά τους ήταν πως σε όλη τους την επιφάνεια τα κουλουράκια είχαν τσιμπιές από ένα ψαλίδι "για να κοπούν οι κακές γλώσσες και να μη φταρμίσουν το ζευγάρι"!

Το έθιμο έχει σχεδόν εκλείψει εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για να βρεθεί η παραδοσιακή συνταγή. Όταν τελικά βρέθηκε διαπιστώθηκε πως τα κουλουράκια ήταν πολύ απλά, σχεδόν "ορφανά" με μόνο λίγη κανέλλα και λίγη ζάχαρη για νοστιμιά. Αναμενόμενο, με δεδομένο το γεγονός ότι παλιά δεν περίσσευαν τα βούτυρα, ενώ η ζάχαρη εθεωρείτο είδος πολυτελείας...

Τα τσιμπητά κουλουράκια αποτελούσαν ένα από τα εδέσματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σγουροκεφαλίου, στον πάγκο του που ήταν γεμάτος με "Παραδοσιακά κεράσματα γάμου". Η συγκεκριμένη συμμετοχή κέρδισε τη δεύτερη θέση (μαζί με τη Δαμάστα και την Παχειά Άμμο) στο 6ο φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας.

Καθώς, η συμμετοχή αυτή είχε ακόμα δύο παλιά, ωραία έθιμα του γάμου, θα ακολουθήσουν και νέες αναρτήσεις...

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης - Image Photo Services